Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Horský sýrový pekáček

Bohatou chuť sýra skvěle doplní křupavý zelený salát, případně nakládaná červená řepa, okurky nebo cibulky.
Vydání: 2007/4
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 45 minut
P

Ingredience

    • 1 kg moučných brambor (varný typ C nebo B), pokrájených na sousta
    • 1 lžička másla + trocha na vymazání
    • 1 cibule, nasekaná
    • 200 g anglické slaniny, nakrájené
    • na kostičky
    • 120 ml suchého bílého vína
    • 140 ml smetany ke šlehání
    • 350 g nastrouhaného ementálu nebo jiného sýra, třeba neuzené slovenské parenice
    • ½ lžičky uzené papriky (např. www.koreni.cz, 34 g/20 Kč)
    • pepř a sůl na dochucení

Příprava jídla

1.  Rozpalte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Brambory pět minut povařte v hrnci, pak je sceďte a vložte do velké mísy.

2.  Na pánvi rozpusťte máslo a jemně na něm opékejte cibulku, aby zesklovatěla. Přisypte slaninu a pokračujte ještě pět minut. Pak všechno promíchejte s bramborami v míse.

3.  Přilijte víno, smetanu, většinu sýra a trochu papriky. Opepřete a osolte; počítejte přitom s tím, že slanina a sýr jsou slané samy o sobě. Promíchejte. Pekáč nebo jinou zapékací nádobu (mě­la by být asi třicet centimetrů dlouhá a čtyři centi­metry ­hluboká) vymažte máslem a přemístěte do ní směs.

4.  Posypte zbylým sýrem, přikryjte víkem nebo alobalem a pečte pětadvacet minut. Odkryjte, posypte zbylou paprikou a pečte ještě asi dvacet minut, až bude sýr zlatavě hnědý.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/07, str. 22
Obrazek uzivatele
Když jsem tohle jídlo připravovala poprvé, vonělo po celém bytě a strašně moc nám chutnalo. A teď se k němu stále ráda vracím.
Obrazek uzivatele
Naprosto skvělý recept, moc jsme si pochutnali, i když jsem vynechala víno (tzv. "dětská varianta") a papriku (alergie). Jednoduché a geniální.

Přidat komentář