
Medové semifreddo
Italský dezert zamrzl v půlce cesty mezi smetanovým krémem a zmrzlinou – a podle milovnice sladkých specialit Pavlíny Jelínkové se zastavil právě včas. Krok za krokem se vás o tom pokusí přesvědčit.
Ingredience
- 1 vejce
- 4 žloutky
- 100 g medu plus tři lžíce na zakapání
- 300 ml smetany ke šlehání
- 25 g opražených piniových jadérek (lze nahradit plátky mandlí, oříšky, ale můžete je i úplně vynechat)
Příprava jídla
1. Hrnec, na který se dá postavit miska nebo kastrůlek, zpola naplňte vodou a uveďte ji k varu. Pak oheň stáhněte tak, aby vřela jenom velmi mírně. Do misky (nejlépe kovové) nebo do menšího kastrůlku dejte vejce, žloutky a med a posaďte ji na hrnec.
2. Prošlehávejte pomocí metly nebo ručního elektrického šlehače, až krém zhoustne a zesvětlá; trvá to tři až pět minut. Směs ponechte nad hrncem s teplou vodou, ale už dále nevařte. V jiné nádobě si ušlehejte smetanu do tuha a přidejte ji ke krému.
3. Aby vám krém ,nespadl‘, snažte se smetanu spíš vtírat než vešlehávat. Čím více vzduchových bublinek bude krémový polotovar obsahovat, tím bude výsledek nadýchanější. Když je hmota spojená, sundejte misku z hrnce a krém nechte ještě vychladnout.
4. Krém vlijte do plastové, nejlépe hranaté nádobky. Můžete ho také rozdělit do několika kelímků, třeba od jogurtu – dezert pak budete mít vždycky po ruce. Máte-li nadbytek čerstvého ovoce, klidně ho do krabičky přidejte. Přikryjte víčkem nebo přetáhněte fólií.
5. Nádobu vložte do mrazáku a nechte ji mrazit minimálně dvě tři hodiny nebo rovnou přes noc. Semifreddo má tu výhodu, že se na rozdíl od domácích zmrzlin nemusí během mrazení vyndávat a promíchávat. Teď už je veškerá starost o úspěch na mrazáku…
6. Piniové oříšky na zdobení krátce nasucho opražte – budou aromatičtější. Až vyjmete krabičku z mrazáku, nechte ji pět minut stát při pokojové teplotě, aby semifreddo získalo tu správnou ,polozmrzlou‘ konzistenci a lépe se vyklápělo. Zakapejte medem a posypte oříšky.
Bez strojku i námahy
Domácí výroba zmrzliny je často pokládána za mimořádně složitou záležitost – dokonce tak, že se ta námaha ani nevyplatí. Leckoho odradí představa, že by musel mrznoucí hmotu v pravidelných intervalech prošlehávat nebo investovat do zmrzlinového strojku. U semifredda je to ale jinak – k úspěchu vám stačí pár základních pomůckek a mrštné zápěstí.
Jak to dělá Jamie Oliver
Utře 50 g cukru s vanilkovou esencí (můžete použít vanilinový cukr) a 4 žloutky. Z půl litru smetany stvoří šlehačku a ze 4 bílků sníh. Vše spojí a mrazí v kameninové nádobě, jak bylo v Itálii běžné před nástupem plastů.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
29. Srpen 2007 15:10
Lucy (neověřeno)
8. Září 2007 19:50
Ani (neověřeno)
10. Říjen 2007 13:57
Lucka (neověřeno)
3. Listopad 2007 17:19
Eva Kosová
2. Únor 2009 23:15
Martin Mareš
17. Duben 2009 22:52