Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pstruh na másle

Jemná a svěží chuť bystré sladkovodní ryby výborně vynikne ve spojení s citronem a křupavými placičkami. Připravit rybu netrvá příliš dlouho a výsledek je přímo lahůdkový. Pusťte se do toho!

Vydání: 2007/5
Autor:
Hodnocení:
26 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT25M
Smažení 0:25

Ingredience

    • 4 malí nebo 2 větší pstruzi
    • sůl a kmín na dochucení
    • 1–2 citrony
    • máslo, nejlépe přepuštěné, a trocha rostlinného oleje na smažení
    • několik lístků čerstvé bazalky
    Na placičky rösti:
    • 4 velké moučnější brambory
    • 2 žloutky
    • 2 lžičky škrobu
    • sůl na dochucení

Příprava jídla

Vybavení  prkénko, ostrý nůž, případně struhadlo, utěrka, silnostěnná nepřilnavá pánev, ubrousek, obracečka, kuchyňský papír na odsátí přebytečného tuku

1. Pokud jste ulovili čerstvou rybu (byť jen v obchodě) a teď musíte kuchat, ostrým nožem pstruha rozřízněte v břišní partii a ‚jedním vrzem‘ odstraňte vnitřnosti. Jestli jste labužníci, ponechte rybě hlavu – partie ‚líček‘ patří k nejlahodnějším. Pak pstruha opláchněte a pečlivě osušte.

2. Švýcarské rösti se na rozdíl od českých bramboráků nezahušťují moukou. Brambory (nemusíte je předvařovat) nakrájejte na tenké plátky, naskládejte na sebe a pokrájejte na tenké nudličky – měly by být zhruba jako sirky. Osolte, smíchejte se žloutky a poprašte škrobem.

3. V pánvi rozehřejte olej a vhoďte do něj kousek brambory. Pokud se začne hned smažit, lžící nabírejte těsto, klaďte na pánev a hned ho zploštěte na co nejtenčí placičku. Po minutě až dvou ji rychle obraťte a opečte i z druhé strany. Na kuchyňském papíru pak nechte odsát přebytečný tuk. 

4. Do pánve přidejte čerstvý olej a máslo. Vložte pstruha; předtím ho zevně i zevnitř osolte a poprašte kmínem. Opékejte pět až šest minut z každé strany – maso zpevní a zbělá a kůže získá zlatavý nádech. Při opékání z druhé strany přidejte plátky citronu. Podávejte ozdobené bazalkou.
 
Tipy & triky
  • Přepuštěné máslo patřívalo ke standardnímu vybavení každé kuchyně. Kostku másla stačí pomalu zahřát v kastrůlku a během rozpouštění odebírat děrovanou naběračkou pěnu, která se tvoří na povrchu. Až máslo trochu vychladne, opatrně ho slijte; na dně zůstanou mléčné usazeniny, které mají na svědomí rychlé přepalování. Přepuštěné máslo uchováváme v chladu a používáme na smažení.
  • Určitě se vyhněte příliš dlouhé době přípravy. Jemné rybí maso zkřehne za pár minut! Jakmile zbělá a dostane jakoby opalizující vzhled, je hotovo. Rybu při pečení neobracíme, anebo jen opatrně, aby se nerozpadala.
  • Také velké množství tuku je při této úpravě zbytečné – potřebujete ho jen tolik, aby se kůže rychle opekla dozlatova a dokřupava. Kromě másla se hodí jakýkoli rostlinný olej bez výrazné vůně. V kategorii olivových olejů se na ryby doporučuje verze ‚light‘ – ta nemá typické aroma, které by vůni ryby zbytečně konkurovalo.
  • Pokud se nemusíte obávat zvýšené hladiny škodlivého cholesterolu a rádi byste zvýšili hladinu chuti, rozpusťte na pánvi po smažení ještě kousek (lžíci) čerstvého másla a jídlo jím zakápněte.

Další recept na pstruha na másle naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Lehký bramborový salát

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.5/07 str.21

Přidat komentář