Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jahelník

Jáhly už zase frčí! S tímhle osvědčeným receptem jim rychle přijdete na chuť.

Vydání: 2007/5
Autor:
Hodnocení:
68 (hlasů)
Počet porcí: 12 kousků
Doba přípravy: Do 30 minut
Chlazení: 30 minut
PT1H
Pečení 1:00
Česká

Ingredience

    • 200 g jahel (loupané proso)
    • sůl
    • 4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
    • 150 g moučkového cukru
    • ½ lžičky mleté skořice
    • 100 g rozinek
    • 100 g vlašských ořechů
    • 200 g sušených švestek

Příprava jídla

1.  Jáhly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou; díky tomu nebudou hořké. V hrnci přiveďte k varu tři čtvrtě litru vody, osolte špetkou soli, přisypte spařené jáhly a vařte dvacet minut, aby z nich byla husté kaše. Nechte ji půl hodiny pozvolna chladnout.

2.  Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky a ořechy vmíchejte do jahelné kaše. Z bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě aspoň dvě minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlové hmoty.

3.  Pekáč vyložte papírem na pečení; dřív se ovšem spíš vymazával máslem a vysypával hrubou moukou. Rozetřete do něj polovinu těsta, poklaďte sušenými švestkami (v sezoně je můžete nahradit jablky, meruňkami nebo čerstvými švestkami) a překryjte druhou polovinou těsta. Pekáč vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů (u horkovzdušné na 140). Pečte hodinu.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rychlý špenát

Zavařené solené maso

Zapékané sýrové chlebíčky

Knedlík v sáčku, podávaný se zelím

Česká kuchyně – sladká jídla

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.5/07 str. 81
Obrazek uzivatele
Recept neurazil ani nenadchl. Před servírováním doporučuji ozdobit zakysanou smetanou.

Přidat komentář