Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jahodové košíčky s krémem

Představte si košíček z křehkého těsta naplněný lehounkým, nadýchaným vanilkovým krémem a čerstvými jahodami… Nedělejte si chutě naprázdno – tady je recept! Pokud si chcete usnadnit práci, použijte košíčky kupované.

Vydání: 2007/6
Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Počet porcí: Na 6–8 košíčků
Doba přípravy: Do hodiny
+ doba na chlazení
PT20M
Pečení 0:20
Cukroví

Ingredience

    • 250 g hladké mouky + trocha k poprášení válu
    • 110 g másla, studeného
    • 110 g moučkového cukru
    • 1 vejce
    • tuk na vymazání formiček
    • 300 g jahod, pokrájených na plátky
    • moučkový cukr a lístky máty nebo meduňky na ozdobu
    Na krém:
    • 500 ml plnotučného mléka
    • špetka mleté vanilky
    • 6 žloutků
    • 100 g jemného krupicového cukru
    • 4 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu (maizeny)
    • 50 g másla

Příprava jídla

1.  Z mouky, másla a cukru vypracujte drobenku. Přidejte vejce a míchejte, dokud se směs nespojí v těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte aspoň na půl hodiny do chladničky.

2.  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C a vložte do ní plech. Těsto rozdělte na šest až osm dílů (podle toho, jak máte velké košíčky) a vyválejte na pomoučněném válu. Pláty vložte do vymazaných formiček a pečlivě vymačkejte; přečnívající okraje odřízněte. Dno košíčků propíchejte vidličkou, překryjte je kolečky pečicího papíru a pro zatížení na něj vsypte trochu suchých fazolí. Formičky položte na rozpálený plech a čtvrt hodiny pečte. Odstraňte papír a pečte těsto ještě čtyři až pět minut, až je jemně zlatavé. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

3.  Do mísy nalijte studenou vodu. Ve velkém silnostěnném hrnci svařte mléko s vanilkou; odstavte. Prošlehejte žloutky s cukrem a na závěr přidejte škrob. Za stálého míchání přilijte ke žloutkové směsi půl hrnku teplého mléka. Přesuňte do kastrolu s mlékem, přiveďte k varu a míchejte do zhoustnutí. Směs přeceďte přes síto do vhodné nádoby, tu postavte do mísy se studenou vodou a postupně zašlehejte máslo. Přetáhněte potravinářskou fólií a přitiskněte ji na krém, aby nevznikl škraloup.

4.  Košíčky naplňte krémem (nejlépe to jde cukrářským sáčkem) a posázejte jahodami. Poprašte moučkovým cukrem a ozdobte zelenými lístky.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jahodové mille-feuilles s omáčkou

Jahody s balzamikem

Jahody s vodkou

Plněné jahody

Jahodový dort

Jahodová bublanina

REKLAMA

Přidat komentář