Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Fíkový koláč

Exkluzivní dezert...

Vydání: 2007/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 8 řezů
Doba přípravy: Do 30 minut
Chlazení: 80 minut
PT40M
Pečení 0:40
Koláč

Ingredience

    Na korpus:
    • 230 g hladké mouky
    • 1 lžíce moučkového cukru
    • ½ lžičky soli
    • 125 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
    • špetka jemně sekaného rozmarýnu nebo kůra nastrouhaná z ½ citronu
    • 2 žloutky
    Na náplň:
    • 250 g mletých mandlí
    • 50 g hladké mouky
    • 250 g másla
    • 250 g krupicového cukru
    • 2 velká vejce
    • špetka mleté vanilky
    • 8 velkých zralých fíků
    • strouhaná kůra z 1 pomeranče

Příprava jídla

1.  V mixéru prošlehejte nebo ručně zpracujte v míse mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a rozmarýn nebo kůru, žloutky, a znovu prošlehejte, až vzniknou drobky. Zakápněte lžící až dvěma studené vody, aby se vše spojilo. 

2.  Těstem vyložte koláčovou formu o průměru 25 cm. Dno uhlaďte obrácenou lžící a zarovnejte okraje. Dejte aspoň na půl hodiny vychladit.

3.  Troubu předehřejte na 200 stupňů. Těsto vyložte kolečkem pečicího papíru, zatižte suchými fazolemi a dvacet minut předpečte; na posledních deset minut papír s fazolemi sejměte.

4.  Teď je na řadě náplň: utřete mandle a mouku, vmíchejte máslo utřené s cukrem do pěny, rozšlehaná vejce a vanilku. Nechte dvacet v chladu. 

5.  Přesuňte náplň na předpečený korpus, nasázejte do ní křížem nakrojené fíky, posypte pomerančovou kůrou a vložte zhruba na čtyřicet minut do trouby. Po upečení nechte koláč nejméně půl hodiny chladnout.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rozpečené medové fíky

Květák smažený po italsku s křupavou kůrčičkou

Koprovka s vajíčkem a novými bramborami

Krupicové nočky s borůvkovou omáčkou

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.6/07, str.43
Obrazek uzivatele
Vážená redakce apetitu. Koláč jsem zkusila upéct přesně podle receptu, bohužel ne vše bylo úplně v pořádku. Předpéct těsto - 20 min / 200 stupňů dle postupu je moc - kraje těsta byly hnědé. Náplně bylo hodně a péct vše dalších 40min /200 stupňů nelze - koláč jsem po 20 minutách musela překrýt pečícím papírem a stáhnout teplotu, protože náplň byla uprostřed úplně tekutá. Upřímně - vyhodit koláč, protože postup není dobře napsaný je plýtvání penězi a časem .... Exkluzivní koláč to pro mě skutečně nebyl ....
Obrazek uzivatele
Milá Eliško, děkujeme za zpětnou vazbu. Nám se koláč podle receptu povedl. Každá troba však peče jinak a je nutné přizpůsobit dobu pečení svým zkušenostem.

Přidat komentář