Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Meruňkový koláč s drobenkou

Těsto je poněkud tekuté, ale nebojte se: odvděčí se vám vláčností a lehkostí!

Vydání: 2007/7
Autor:
Hodnocení:
44 (hlasy)
Počet porcí: 1 velký plech
Doba přípravy: Do 30 minut
Kynutí: 45-60 minut
PT40M
Pečení 0:40

Ingredience

    • asi 1 kg meruněk, čerstvých, rozpůlených a vypeckovaných, nebo kompotovaných a okapaných (v tom případě počítejte se dvěma 700ml sklenicemi)
    • 1 lžíce másla na vymazání plechu
    Na těsto:
    • 30 g droždí
    • 200 g krupicového cukru
    • 500 ml vlažného mléka
    • 500 g hladké mouky
    • 100 g másla, rozpuštěného
    • 2 žloutky
    • špetka soli
    Na drobenku:
    • 75 g chladného másla
    • 75 g krupicového cukru
    • 1 sáček vanilinového cukru
    • 100 g hrubé mouky

Příprava jídla

1.  Droždí rozetřete s jednou lžičkou cukru na kaši. Přidejte lžíci mouky a 100 ml mléka, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek do husté pěny; trvá to asi deset minut.

2.  Mouku prosijte do větší mísy, přidejte kvásek i zbývající ingredience a smíchejte na řidší těsto. Přikryjte a na teplém místě nechte kynout 45 minut až hodinu, aby těsto zdvojnásobilo objem.

3.  Zapněte troubu na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Těsto nalijte na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem. Rozetřete do krajů a naskládejte na těsto meruňky řezem nahoru. Na okrajích nechte volné místo.

4.  Na drobenku smíchejte oba druhy cukru s moukou, přidejte máslo pokrájené na kousky a pomocí prstů vše rozdrobte na jemnou žmolenku. Posypte jí koláč a vložte do trouby. Pečte čtyřicet minut, do zezlátnutí.

Bleskovou drobenku  připravíte v kuchyňském robotu. Rozmixujte suché přísady a postupně přidávejte pokrájené máslo – za pár vteřin získáte jemnou žmolenku.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

20x sladké meruňky

Králík na česneku

Bramboráky

Houbová smaženice

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.7/07, str.33
Obrazek uzivatele
Těsa jsem dělala jen poloviční dávku a padla na ni jedna sklenice zavařených meruněk. Překvapilo mě kolik je tam mléka v porovnání s moukou, ale vyzkoušela jsem a nakynuté těsto vlila rovnou na plech. Po upečení pak už jen vychutnávala. Moc povedený recept, buchta není suchá ani druhý den a je krásně měkounká.

Přidat komentář