Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tabbouleh a losos

Pilíř arabské kuchyně vydá na plnohodnotné jídlo, s lososem navíc velmi nápadité.

Vydání: 2007/7
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT12M
Pečení 0:12

Ingredience

    • 4 filátka z lososa, každé o váze 150 g
    • kůra z 1 citronu
    • sůl a pepř na ochucení
    • 1 lžíce rostlinného oleje na zakapání
    Na tabbouleh:
    • 250 g bulguru (viz dále) či kuskusu
    • 4 zralá rajčata, nadrobno nakrájená
    • ½ okurky, jemně nakrájené
    • svazek jarní cibulky, nakrájené
    • petrželka nebo majoránka
    Na zálivku:
    • 6 lžic olivového oleje
    • 2 lžíce citronové šťávy a kůra
    • z 1 citronu, pečlivě omytého
    • 1 stroužek česneku
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Rybu položte na plech vyložený pečicím papírem, postrouhejte ji citronovou kůrou, osolte a opepřete. Zakápněte jen trochou oleje – losos je sám o sobě dost tučný. Pečte deset až dvanáct minut, záleží na velikosti a výšce plátku.

2. Kuskus nebo bulgur (k mání jsou i ochucené verze) zvláční velmi rychle, buď po velmi krátkém povaření nebo pouhém zalití vroucí vodou; prostudujte si návod. Vsypte do mísy, zalijte vodou a nechte po uvedenou dobu stát, dokud zrnka nevsáknou všechnu tekutinu. Základ salátu je hotov!

3. Zeleninu důkladně opláchněte a jemně nakrájejte: jarní cibulku na kolečka (zpracujte i tmavší zelenou část natě), okurku podélně rozčtvrťte (můžete seříznout část se semínky) a nakrájejte na plátky, rajčata taky na plátky nebo na kostičky. Všechnu zeleninu pak vmíchejte do kuskusu.

4. Suroviny na zálivku prošlehejte v misce vidličkou, takže vznikne jakási emulze. Spolu s bylinkami (sušené rozemněte) vmíchejte do salátu a podávejte k rybímu filetu. Salátu neuškodí, ani když ho necháte stát do druhého dne, samozřejmě v chladu – aspoň se dobře rozleží chutě.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.7/07, str.26

Přidat komentář