Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Špaldový nákyp se špenátem a kozím sýrem

Neprošlechtěná prababička dnešní pšenice je úžasná nejen tím, jak chutná a voní, ale také příznivým vlivem na naše zdraví. Vychutnejte si ji!

Vydání: 2007/7
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Italská

Ingredience

    • 300 g špaldového kernotta (velké špaldové kroupy) v biokvalitě; nabízejí prodejny zdravé výživy
    • 2 velké hrsti vlašských ořechů nebo piniových jadérek
    • 450 g mraženého biošpenátu nebo čerstvého listového špenátu
    • 3 lžíce olivového biooleje
    • 2 cibule, nakrájené najemno
    • mořská sůl
    • 300–400 g kozího biosýra (tvrdý, ale i žervé či pomazánkový kozí sýr)
    • máslo či olej na vymazání formy
    • muškátový oříšek, bílý pepř a mořská sůl na dochucení
    • 3–5 stroužků česneku

Příprava jídla

1.  Kernotto vyperte a vsypte do hrnce se silnějším dnem. Zalijte jedenapůlnásobkem vody; když špaldu předem orestujete na oleji, bude ještě chutnější. Osolte, přikryjte poklicí a vařte na co nejmírnějším ohni asi půl hodiny, až se voda vyvaří a zrnka změknou. Nemíchejte.

2.  Orestujte ořechy a připravte si špenát: čerstvý očistěte a nakrájejte, z rozmraženého vymačkejte vodu. Cibuli orestujte na oleji. Přimíchejte špenát, sůl, muškátový oříšek, pepř a všechno společně restujte.

3.  Přihoďte nastrouhaný nebo rozmačkaný kozí sýr, prolisovaný česnek, kernotto a ořechy. Promíchejte a dochuťte.

4.  Všechno přesuňte do vymazané zapékací misky a dvacet až třicet minut zapékejte pod grilem. Máte-li tvrdší kozí sýr, posypte jím hotový nákyp.

Báječná kombInace  Mrkev nastrouhejte najemno, smíchejte s citronovou šťávou a trochou medu. Nákyp servírujte se salátem; všechno hojně posypte opraženými ořechy, případně jedlými kvítky.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jahelno-pohankový nákyp s houbami

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.7/07, str.85
Obrazek uzivatele
Recept mohu všem plně doručit! je lahodné a vynikající chuti a jeho příprava je velmi snadná!
Obrazek uzivatele
Je opravdu vynikající (i když trochu jsem ošidila bio ingredience), použila jsem domácí mangold a teď se chastám vyzkoušet záměnu kozího sýry za bryndzu, tak uvidíme :-) PS. Strávníků sy myslím uspokojí i 6 - je hodně sytý

Přidat komentář