Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ratatouille

Klasika, bez které se v kraji okolo Nice neobejdou, je přímo dokonalé letní jídlo!

Vydání: 2007/8
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření 25-30 minut
PT15M
Příprava 0:15
Zelenina Francouzská

Ingredience

    • 2 velké lilky
    • 4 malé cukety
    • 2 červené nebo žluté papriky
    • 4 velká zralá rajčata
    • 5 lžic olivového oleje
    • malý svazek čerstvé bazalky
    • 1 středně velká cibule, oloupaná a nakrájená na jemné klínky
    • 3 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
    • 1 lžíce červeného vinného octa
    • 1 lžička krupicového cukru
    • ½ lžičky provensálského koření
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Nejprve si připravte zeleninu: lilky podélně rozkrojte, položte na
prkénko řeznou plochou dolů, vprostřed podélně rozřízněte a pak napříč překrájejte na kousky velké asi 1,5 cm. Papriky od stopky dolů oloupejte pomocí škrabky na brambory, odstraňte jaderník a drobně je nakrájejte.

2. Nakrojte rajčata křížem, vložte je do mísy a zalijte vroucí vodou. Zhruba po dvaceti vteřinách slijte, zalijte studenou, a až rajská jablíčka vychladnou, stáhněte z nich prsty nebo nožíkem slupku. Rozkrojte je na čtvrtky, semínka vyškrábněte lžičkou a dužinu nahrubo pokrájejte.

3. Silnostěnnou pánev rozehřejte a pak do ní vlijte dvě lžíce oleje. Lilek opékejte ze všech stran pět minut, až zvláční a zezlátne. Vyjměte, přidejte lžíci oleje a asi pět minut smažte cuketu. Vyjměte a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte jen krátce, aby neztratila barvu a šmrnc!

4. Také cibuli smažte pět minut. Vsypte česnek a po minutě vmíchejte i ocet a cukr, koření, rajčata a část lístků bazalky. Přisypte všechnu zeleninu, podle chuti osolte a opepřete a ještě asi pět minut smažte. Podávejte posypané zbylou bazalkou, nejlépe s křupavou bagetou.

Tipy a triky
Podobnost s lečem není čistě náhodná – základem ratatouille je však lilek, typický pro Středomoří. Bez něj by to bylo jako lečo bez vajec!

Ještě jižněji (do Maroka) tohle jídlo posunete, když spolu s cibulí osmahnete i dvě lžičky ostré paprikové pasty harissy a v zelenině na závěr prohřejete 400 g scezené konzervované cizrny.

Zpět do Provence se rázem dostanete, pokud do ratatouille přidáte lžíci okapaných kaparů, hrst vypeckovaných černých oliv a několik jemně nasekaných ančoviček.

Vydatná zapečená verze: směs přesuňte do zapékací formy, posypte strouhankou a hrstí výrazného strouhaného sýra, nejlépe parmazánu. Zakápněte olivovým olejem a zapečte dozlatova.

Ratatouille českého houbaře vznikne přidáním podušených čerstvých hub (naložené budou zase zajímavou variací na téma kapary). Chuťová příbuznost hub a lilků je totiž značná!

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
dneska to koštnu
Obrazek uzivatele
Dělám pravidelně už léta, podávám s kuskusem. výborné!

Přidat komentář