Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ratatouille

Francouzská verze leča neobsahuje uzeninu ani vejce, zato lahodný lilek a barevné cukety. Loupaná rajčata ­dodají šťávě tu správnou chuť – a tím, že je pomalu podusíte, zajistíte pokrmu ideální hustotu.

Vydání: 2004/8
Autor:
Hodnocení:
201 (hlas)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
P
Zelenina Francouzská

Ingredience

    • 1 větší lilek
    • 2 středně velké cukety (žluté nebo zelené)
    • 2 zralá rajčata
    • 2 velké červené papriky
    • 1 plechovku loupaných rajčat
    • 4 stroužky česneku
    • olivový olej
    • svazeček čerstvého rozmarýn
    • snítku čerstvého tymiánu
    • 2 cibule (nejlepe nové – jsou sladší)
    • čerstvě mletý pepř
    • sůl

Příprava jídla

1. Nakrájejte lilek, cibule a rajčata na kostičky, papriky na proužky, tři stroužky česneku na jemné plátky. Cukety rozkrojte podél a nakrájejte na půlcentimetrové kousky.

2. Ve středním hrnci (nejlépe litinovém) rozpalte olivový olej, na něm nechte dozlatova opéci nejprve lilek, pak i papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketu – ta potřebuje povařit jen minimálně.

3. Zalijte rajčaty z plechovky (včetně šťávy), osolte, opepřete, promíchejte a poloodkryté půl hodiny duste. Na konci by měla být přebytečná šťáva z rajčat odpařená, takže se zelenina ve finále ještě trochu opéká – získá tím výbornou nasládlou chuť.

4. Přidejte dvě lžíce studeného olivového oleje, zbylý rozdrcený stroužek česneku, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn. Okamžitě stáhněte z ohně a podávejte horké s křupavou bagetou nebo jiným bílým pečivem.

Další recept na ratatouille naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jablíčka z ráje

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.8/04, str.36
Obrazek uzivatele
Chutovo nie objavne, zato ale vyborne, doporucujeme Milan a Lenka
Obrazek uzivatele
Podle filmu by měli být cukety a lilky nakrájené na kolečka, ale na kostičky, tak, jak je to v tomto receptu, se vše lépe propojí. Takže záleží na tom, jeslti nám jde o chuťovou nebo estetickou stránku :o) Doporučuji!
Obrazek uzivatele
podle filmu: Do spodu zapekaci misky dal nejakou rajcatovou omacku (nejpish protlak-dle barvy a konzistence, cesnek-je videt jak ho tam dava, ... -to je utajeno), pak pokladl na to stridave platky zelene a zlute cukety,lilku a rajcat(v tomto poradi, na upecenym je to hezky videt). Prikryly pergamenovym papirem, vlozily do trouby. Pak to dali na talir polily cimsi (asi stava) a na vrch dali kousek hasi pazitky+posypani kousky petrzeky ci celerovych listku (tezko se to rozpozna). Sazil jsem se to vysledovat a popsat co nejpodrobneji, ale opravdu moc indicii nam filmari nenechali..... Je to nejspish upravenej recept, zaklad bude v ty omacce co se dava dospod. Ten krysi kuchar hooodne iprovizoval (ja taky a rad zkousim netradicni kombinace)
Obrazek uzivatele
Pokud se kouknete na dvd Ratatouille, jsou prilozene bonusy. Tam muzete videt skutecnou pripravu dle kuchare, podle ktereho byl film natocen... je to radost pohledet na mistrovskou praci. Bohuzel si nepamatuji jmeno... Varit muze kazdy :)
Obrazek uzivatele
Do ratatouille radši bazalku než rozmarýn.
Obrazek uzivatele
Ve Švýcarsku nepřidávají vůbec rajačata z plechovky, pouze čerstvá rajčata. Ke koření ještě majoránku. A když je pokrm na talíři, nahoru hrst strouhaného sýra, nejlépe parmazánu - mňam! :-)
Obrazek uzivatele
konečně pořádný recept! každý prezentuje, že má nejlepší recept na ratatouille a je to ve skutečnosti udušená, blátivá zelenina. váš recept je ten správný, rychlý a hlavně chutný!
Obrazek uzivatele
Ratatouille podle vaseho receptu delam jiz pres rok a je vynikajici. Muj partner je Francouz a pokud vam Francouz pochvali francouzske jidlo, tak se opravdu povedlo. Muj mily se nad timto receptem oblizuje. Plno mych znamych ruznych narodnosti si ode mne tento recept vyzadalo a pravidelne ho vari. Jedine, co pridavam navic, je troska medu na doslazeni. Preji vsem dobrou chut!!!!
Obrazek uzivatele
Jak říká ''Mistr kuchař a cestovatel pan Babica'' RATATULE :))) už se na tento recept dlouho chystám, tak snad se konečně odhodlám:)
Obrazek uzivatele
Prosím vás, mohli by jste mi někdo poradit, jak poznám správný lilek? Nikdy nevím, jaký mám v obchodě vybrat... Díky moc

Přidat komentář