Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Domácí rajská polévka

Z čerstvých šťavnatých rajčat vytvoříte polévku tak lahodnou, že vás vynese přímo do ráje.

Vydání: 2004/8
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
PT35M
Vaření 0:35
Polévka Středomořská

Ingredience

    • 1 až 1 1/2 kg oloupaných rajčat
    • 1 středně velkou cibuli
    • 1 malou karotku
    • 1 řapíkatý celer
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 2 lžíce rajčatového pyré
    • pepř a sůl
    • 1 lžičku cukru
    • 2 bobkové listy
    • 1,2 litru horkého zeleninového vývaru  z kostky

Příprava jídla

1. Všechna rajská jablíčka omyjte, nakrájejte na čtvrtky a odstraňte tvrdší části u stopky – u rozčtvrceného rajčete to půjde snadno (použijte šikmý řez). Cibuli, karotku a řapíkatý celer nakrájejte nadrobno.

2. Do rendlíku nalijte olivový olej. Držte nad ním ruku, a jakmile ucítíte teplo, přihoďte cibuli, karotku i celer a zamíchejte. Na velmi mírném ohni poduste, až zelenina změkne a mírně se zbarví; trvá to asi deset minut. Třikrát nebo čtyřikrát zamíchejte.

3. Přilijte rajčatové pyré a míchejte, dokud zeleninu nezbarví do červena. Nakrájená rajčata posypte cukrem a trochou pepře, nejlépe čerstvě namletého. Přidejte bobkový list a vše přihoďte do rendlíku. Dobře zamíchejte. Zakryjte poklicí a deset minut duste, až rajčata pustí šťávu. Občas rendlíkem zatřeste, aby se vše dobře promísilo.

4. Pomalu a za stálého míchání přilijte vroucí zeleninový vývar. Zvyšte plamen a počkejte, až polévka začne bublat. Pak oheň zmírněte na minimum a rendlík zakryjte pokličkou. Vařte na velmi mírném ohni 25 minut; občas promíchejte.

5. Rendlík sundejte z ohně, nechte chviličku vychladnout, vyjměte bobkový list a pomocí tyčového ponorného anebo v běžném mixéru rozšlehejte směs na pyré (za půl minuty máte hotovo). Přelijte zpátky do rendlíku.

6. Znovu ohřejte na středně silném plameni (za občasného míchání). Ochutnejte a případně přidejte sůl, pepř nebo cukr. Pokud se vám polévka nezdá dost červená, vmíchejte do ní ještě lžíci rajčatového pyré; mělo by se úplně rozpustit. Polévku můžete podávat buď horkou, nebo vychlazenou, ozdobenou lžící sladké smetany.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jablíčka z ráje

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.8/04, str.47

Přidat komentář