Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Banánový dort

Čím vyzrálejší banány, tím lepší dort!

Vydání: 2007/9
Autor:
Hodnocení:
103 (hlasy)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do 30 minut
PT35M
Pečení 0:35
Dort

Ingredience

    • 230 g másla + na vytření forem
    • 300 g polohrubé mouky + na vysypání forem
    • 1½ lžičky prášku do pečiva
    • 1 lžička jedlé sody
    • ½ lžičky soli
    • 6 velkých zralých banánů
    • 4 lžíce kysané smetany
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 420 g pískového cukru
    • 4 velká vejce

    Na krém

    • 500 g mascarpone
    • 300 ml smetany ke šlehání
    • 50 g moučkového cukru

    Na karamelovou polevu

    • 100 g pískového cukru
    • 100 ml smetany ke šlehání

Příprava jídla

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dvě rozevírací dortové formy o průměru 23 cm vymažte a vysypte moukou. Prosátou mouku promíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí. Zvlášť smíchejte tři rozmačkané banány, kysanou smetanu a extrakt.

2. Šlehačem utřete 180 g másla s 370 g cukru (cukr zašlehávejte postupně). Jakmile se po dvou až třech minutách šlehání vytvoří lehká světlá máslová pěna, přidejte vajíčka – postupně, po jednom. Při snížených otáčkách vmíchejte mouku a ještě dvě minuty šlehejte. Nakonec stěrkou vpracujte banánovou směs.

3. Rozdělte do forem a pečte dozlatova; trvá to třicet až třicet pět minut. Nechte chvíli chladnout ve formě, pak dorty vyklopte na mřížku a dopřejte jim čas na úplné zchladnutí.

4. Zbývající banány oloupejte a podélně rozpulte. Zbytek cukru nasypte do pánve a zahřívejte na silném plameni. Jakmile začne cukr karamelizovat, přidejte zbytek másla a karamel rozmíchejte. Položte do něj banány a na středním plameni je po obou stranách krátce opečte, aby zhnědly.

5. Všechny ingredience na krém šlehejte jednu až dvě minuty šlehačem. V jiné pánvi nasucho rozpusťte cukr na karamelovou polevu a odstavte. Za stálého míchání opatrně přilijte smetanu a rozmíchejte dohladka. Hotovou polevu vychlaďte v ledové lázni; často ji přitom promíchávejte.

6. První korpus položte na servírovací talíř a pokryjte ho částí opečených banánů. Přikryjte druhým korpusem, celý dort potřete krémem, ozdobte zbylými banány a pokapejte karamelovou polevou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dokonalé slavnostní dorty

Čokoládový dort s kokosem

Dort se sněhovými špičkami

Čokoládovo-malinová sopka

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dort jsem dělala k narozeninám, trochu byly problémy s karamelem, ale ty vyprchaly hned po ochutnání, naprosto skvělá chuť.Dostal se na první místo svátečních moučníků
Obrazek uzivatele
Tuhle banánovou bombu jsem dělala už asi čtyřikrát. S karamelem mám také trochu potíž, ale vždy jsem to nakonec zvládla. Ovšem banánů na pánvičku musím přidat vždy trochu navíc, neboť ani já ani manžel neodoláme a ujídáme, takže bych nakonec neměla na dortco dát:-)
Obrazek uzivatele
Tenhle dort jsem dělala dvakrát. Líbí se mi, že těsto je raz dva a nejde o nic složitého. Jen ten karamel. Taky bojuju, ale teflon je teflon. Podruhé se mi ale zdál dort trochu sušší.
Obrazek uzivatele
Zatím jsem ho nepekla ale jenom konzumovala a byl vynikající!!!!

Přidat komentář