
Smetanová houbová omáčka
Některé houby jsou sice jedlé jen jednou, ale ujišťujeme vás, že tohle syté jídlo přestrojené za omáčku bude mít řadu repríz!
Ingredience
- 300–400 g čerstvých hub, nejlépe hříbků (lze použít i směs či předem namočené sušené houby)
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 900 ml houbového bujonu (kostka)
- 5 lžic oleje na smažení
- 1 velká, jemně pokrájená cibule
- 100 ml zakysané smetany
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl, mletý bílý pepř, trocha octa, nejlépe vinného, a mletý kmín na dochucení
- 400 g hrubé mouky
- ½ lžičky soli
- 1–2 žloutky
- 250 ml mléka
- 10 g droždí
- 4 starší žemle, pokrájené na kostičky a osmažené na troše másla hrst jemně nasekané zelené petrželky
Na knedlíky
Příprava jídla
1. Čerstvé očištěné houby nakrájejte na plátky, malé jen rozpulte. V kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte moukou a zasmažte zlatavou jíšku. Zalijte chladným houbovým vývarem (případně tekutinou, v níž se namáčely sušené houby) a povařte základ omáčky. Dejte stranou.
2. V kastrole rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova; trvá to asi osm minut. Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou deset minut poduste. Vmíchejte základ z jíšky a na malém plameni povařte asi čtvrt hodiny. Nakonec do omáčky vmíchejte oba druhy smetany a dochuťte.
3. Teď připravte knedlíky: prosijte mouku se solí do mísy, vlijte mléko s rozmíchanými žloutky, rozdrobte droždí a vypracovávejte, až je těsto lesklé a takzvaně hází puchýře. Vpracujte osmaženou žemli, jemně nasekanou petrželku a nechte chvíli odpočinout. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji.
4. Připravte si čtyři namočené vyždímané utěrky nebo látkové ubrousky. Těsto rozdělte na čtyři díly a rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujte čtyři válečky. Zabalte je do připravených ubrousků a na obou koncích zavažte tak, abyste ponechali knedlíku trochu prostoru – nabude totiž na objemu. Vložte do vroucí vody a povařte asi dvacet minut. Pak opatrně rozvažte a rozbalte utěrku a knedlík nakrájejte na plátky. Podávejte s houbovou omáčkou.
Další recept na houbovou omáčku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Markéta Nečasová
15. Červenec 2009 11:10
Viktor Seidel
28. Únor 2016 09:31
Knedlíky se povedly také, akorát po 20 minutách vaření byl totálně rozvařený. další jsem vařil pouze 17 minut a byly výborné.
Děkuji za recept!
Ota Onofrej
16. Září 2018 07:05