Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zeleninová polévka

Krémová polévka je ideální lehký oběd nebo večeře. Vychutnejte si ji s čerstvým pečivem.
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření: 20 minut
P
Polévka

Ingredience

    • 1 lžíce másla
    • 50 g slaniny, na kostičky + 100 g slaniny, pokrájené na proužky, na ozdobení
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 3 pórky, dobře očištěné a nakrájené na kousky
    • 3 středně velké brambory, oloupané, nakrájené na kostky
    • 1½ l horkého zeleninového vývaru z kostky
    • 200 ml smetany (11%)
    • sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1. Osmažte slaninu a cibuli
V hrnci nechte rozpustit máslo (jen hlídejte, abyste to nepřehnali a máslo nezhnědlo!) a vhoďte do něj kostičky slaniny i cibuli. Za občasného promíchávání smažte tak, aby slanina pustila štávu a cibule zezlátla a změkla.

2. Přidejte zeleninu

Do základu přisypte pórek i brambory a důkladně promíchejte, aby se všechno pěkně obalilo tukem. Potom hrnec zakryjte poklicí, stáhněte plamen a nechte asi pět minut dusit. Občas směs promíchejte, aby se nic nepřichytávalo ke dnu.

3. Rozmixujte to

Přilijte vývar, osolte a okořeňte. Polévku přiveďte k varu, promíchejte a pak zakrytou vařte asi dvacet minut, aby zelenina změkla. Nechte ji chvíli chladnout, a pokud chcete, můžete ji v mixéru (nebo pomocí ponorného) rozmixovat dohladka.

4. Dotáhněte chuť smetanou

Do polévky přilijte smetanu a nechte ji na mírném plameni prohřát. Ochutnejte, a pokud je to třeba, ještě přidejte sůl a pepř, nejlépe čerstvě mletý. A pak už se jen těšte na talíř plný polévky, která vás zahřeje na těle i na duši.

Podávejte posypané opraženou slaninou, s křupavým chlebem nebo sýrovými tousty.

TIPY A TRIKY

Zatímco se polévka vaří, připravte si plátky slaniny na ozdobu: opražte je nasucho na pánvi pěkně dokřupava. Potom slaninu přesuňte na vrstvu kuchyňských ubrousků, které odsají přebytečný tuk.

Pokud nemáte mixér, nevadí. Polévku prostě vařte asi o deset minut déle, aby zelenina byla opravdu měkká. Potom ji můžete – ale nemusíte – lžicí propasírovat přes hrubší síto.

Polévka vydrží v chladničce (když to vydržíte vy) i několik dní, v mrazáku ji můžete uchovat až dva měsíce. Praktické je zamrazit jednotlivé porce – poslouží jako rychlá záchrana pro prvního hladovce, který přijde domů.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář