
Závin s třešněmi
Nejoblíbenější moučník rakousko-uherských časů může mít řadu podob. Náplň z pikantních třešní (i višně se uplatní) je zajímavou obměnou jablečné klasiky, hotové těsto vám zase zjednoduší a urychlí práci.
Ingredience
- 1 balení listového těsta
- 100 g másla
- 2 hrsti strouhanky nebo rozdrobených piškotů
- 1 kg tmavých třešní, odkapaných
- 150 g krupicového cukru
- moučkový cukr na poprášení
Na náplň:
Příprava jídla
1 Máslo rozehřejte, trochu si nechte na potření závinu, do ostatního vmíchejte strouhanku či piškotové drobty. Osmahněte dozlatova. Rozválené těsto potřete máslem, posypte opraženou strouhankou a poklaďte vypeckovanými třešněmi. Okraje nechte volné. Náplň posypte krupicovým cukrem, závin opatrně stočte, potřete máslem a v troubě předehřáté na 180 stupňů pečte čtyřicet minut. Pocukrujte a podávejte.
Obměna
Na náplň využijete i zavařené ovoce, jen by mělo být hustší, aby nevytékala šťáva a nepřipalovala se. Poohlédněte se také po výrobcích bez přidaného cukru.
Přidat komentář