Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jemný mléčný chléb

Jednoduché a víceúčelové těsto, ze kterého můžete upéct lahodný bílý chléb, pletýnky i bochánky, podobné, jaké si můžete dát v pražském Bakeshopu.

Vydání: 2007/7
Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Počet porcí: 3-4 bochníčky
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí: 80 minut
 Pečení: 15-30 minut podle tvarů
PT40M
Příprava 0:40
Chléb a pečivo Francouzská

Ingredience

    Na těsto:

    • 30 g čerstvého droždí
    • 500 ml mléka
    • 1 kg hladké mouky + trocha na posypání pracovní plochy
    • 100 g krupicového cukru
    • 20 g soli
    • 2 vejce
    • 150 g másla, rozpuštěného

    Na potření:

    • 1 vejce, rozmíchané v troše vody

    Na posypání:

    • mák, kmín, případně jiné koření podle vlastního výběru (fenykl, anýz, sezamová semínka)

Příprava jídla

1. Droždí rozdrobte do misky (kovová dobře vede teplo) a zalijte ho trochou mléka; mělo by mít tělesnou teplotu, tedy okolo 38°C. Na teplejším místě bez průvanu ho nechte asi čtvrt hodiny vzejít – směs bude připomínat napěněnou kašičku. Mezitím si připravte robot nebo zadělávací mísu.

2. Hnětačem či ručně promíchejte cukr, sůl, máslo, mléko a případně sirup (viz tipy), ale jen tak, aby se směs spojila. Po jednom zašlehejte vejce. Přidejte mouku i vzešlé droždí a nechte deset až patnáct minut propracovávat střední rychlostí. Při ručním hnětení počítejte nejméně s dvaceti minutami.

3. Prohnětené těsto přesuňte na pomoučněnou pracovní plochu (pekařům nejvíc vyhovuje dřevěná) a znovu je důkladně propracujte. Pak nechte na teplém místě hodinu kynout. Troubu předehřejte na 220 stupňů. Těsto rozdělte na několik dílů podle toho, kolik tvarů zpracováváte a jaké.

4. Propracované těsto vložte do formy na biskupský chlebíček a konečky prstů je upěchujte. Těsto by mělo dosahovat asi do dvou třetin formy. Nechte je na teplém místě znovu vykynout (tentokrát stačí zhruba čtvrt hodiny). Potřete rozmíchaným vejcem a pečte asi půl hodiny dozlatova.

5. Pokud chcete kromě chleba ještě tvarovat různé pletýnky, zbylé těsto rozválejte na pomoučněné pracovní ploše. Danielle používá pravítko a pekařskou škrabku, aby nakrájela stejnoměrné pruhy. Ty pak válením zakulatí a pořádně prohněte, aby ji při tvarování poslouchaly.

6. Pletýnky vznikají z jediného válečku těsta. Zatočte je do smyčky a konce provlékněte, abyste získali pletýnku. Na kónické žemle (briošky) vytvarujte tři kuličky velké asi jako pingpongový míček a vtlačte je do důlků formy na muffiny. Nechte ještě krátce, asi čtvrt hodiny, kynout.

7. Vykynuté pečivo potřete vejcem a posypte podle vlastní chuti a fantazie. Stejně jako chléb je vložte do trouby a pečte, až dobře vyběhne a zezlátne (asi 15 minut). Nespotřebujete-li je ihned, můžete je uchovat v mrazáku. Rozpékejte potřené trochou vody v běžné či mikrovlnné troubě.

SPRÁVNÉ KYNUTÍ
Chléb kyne dvakrát; při prvním kynutí mu dopřejte expanzi až na dvojnásobek původního objemu, což trvá okolo hodiny. Nicméně přesná doba velmi závisí na teplotě prostředí, aktivitě kvasnic i počasí. Před prvním kynutím potřete těsto trochou oleje, aby povrch nevyschl a nepopraskal. Při druhém už těstu dopřejte jen čtvrthodinku; důlek po tlaku prstu by se měl hned vyrovnat.

Tipy od Danielle
– Příprava domácího chleba je mimořádně uspokojivá záležitost i proto, že si s těstem můžete skvěle vyhrát. Většina lidí brzy zjistí, jak uklidňující práce s těstem je – a jak je příjemné mít byt plný vůně poctivého domácího chleba.
– Těsto potřebuje pevnou ruku! Aby bylo skutečně tvárné, klidně mu naplácejte a pořádně ho vybouchejte o pracovní plochu. Čím poddajnější bude, tím lépe se bude tvarovat. Nebojte se ho, pánem jste tu vy!
– Zajímavou chuť těstu dodá tmavý řepný sirup nebo melasa; do uvedené dávky stačí tak dvě lžíce.
– Žádná trouba nehřeje úplně rovnoměrně. Proto je dobré plech zhruba v polovině pečení otočit.

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Peču ho ráda, jen hned na začátku je dobré do mouky zamíchat 100 g rozinek... Teprve pak je to to pravé pochutnání ;)
Obrazek uzivatele
teď jsem se podívala znovu na množství ingrediencí - obyčejně peču z poloviční dávky, tuku dávám ještě míň (na 500 g mouky 250 ml mléka, 1 vejce a dvě lžíce cukru, lžička instantního droždí (asi čtvrtka kostky) a jen 50 g rozehřáté hery
Obrazek uzivatele
nemáte prosím skúsenosť s pečením tohoto chleba v domácej pekárni? Alebo to radšej neriskovať a upiecť ho v rúre?
Obrazek uzivatele
Kvások si pripravím mimo pekáreň, zato miesenie jej zverím bez zaváhania :o) Cesta je toľko, že nadvihuje vrchnák pekárne. Polovica cesta by sa určite mohla nechať upiect, ale toto cesto sa mi výborne osvedčilo na pečivo. Pečiem ho v rúre spolu s nádobou s vodou, aby nevyschlo ;-)

Přidat komentář