Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapečené těstoviny

Máte rádi klasické české šunkofleky? Pak vám doporučujeme ochutnat jejich italskou variantu – zaručeně budete nadšeni!
Autor:
Hodnocení:
16 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 25 minut
P
Italská

Ingredience

    • 350 g těstovin (penne)
    • 50 g másla
    • 50 g hladké mouky
    • 600 ml mléka
    • sůl a pepř
    • 150 g sýra s modrou plísní
    • 150 g kvalitní šunky, na plátky
    • 3 rajčata, na plátky
    • 25 g strouhaného tvrdého sýra (zkuste nazlátlý mimolete)

Příprava jídla

1. UVAŘTE TĚSTOVINY
Troubu předehřejte na 200 °C. Těstoviny uvařte podle návodu ve vroucí osolené vodě. Když je vsypete do hrnce, promíchejte je, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené sceďte.

2. PŘIPRAVTE BEŠAMELOVOU OMÁČKU
Zatímco se těstoviny vaří, rozehřejte v hrnci máslo, přisypte mouku, udělejte jíšku a pak vlijte mléko. Za stálého míchání nechte zhoustnout; osolte a opepřete.

3. PŘIDEJTE SÝR

Plísňový sýr pokrájejte nadrobno nebo rozdrobte a vmíchejte do bešamelové omáčky. Nechte ho rozpustit a pak vše přelijte přes těstoviny.

4. ZAPEČTE V TROUBĚ

Směs dejte do zapékací formy. Proložte plátky šunky i rajčat a posypte strouhaným sýrem. Zapékejte asi 25 minut, aby byl povrch zlatavý a sýr se rozpustil.

TŘI VARIACE, KTERÉ SI ZAMILUJETE

S pikantní hořčicí: Namísto plísňového sýra vmíchejte do bešamelové omáčky jemně nastrouhaný tvrdý sýr spolu se lžící kvalitní kremžské hořčice. Dobře rozmíchanou omáčku pak přelijte přes těstoviny.
Smetanovo-sýrová: Nahraďte plísňový sýr strouhaným tvrdým, například žlutým mimolete nebo uzeným sýrem. Omáčku zjemněte dvěma lžícemi smetany ke šlehání. Posypte týmž sýrem, který jste dali do omáčky.
S ovčím nebo kozím sýrem: Efektní chuť zaručí měkký rozdrobený ovčí nebo kozí sýr místo plísňového. Do omáčky přidejte 50 g rozkrojených třešňových rajčátek, a naopak vynechte tvrdý sýr i plátky rajčat.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář