Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečené těstoviny s modrým sýrem
Zapečené těstovin se šunkou a modrým sýrem
ZDROJ: Stanley Dumanig/Unsplash
sdílet:

Zapečené těstoviny s modrým sýrem

4.3/5 Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3019 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 327 g
Tuky 129 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte rádi klasické české šunkofleky? Pak vám doporučujeme ochutnat jejich italskou variantu – zaručeně budete nadšeni!

Suroviny

penne 350 g
mléko 600 ml
sůl
pepř
šunka 150 g
na plátky
na plátky
sýr 25 g
strouhaný, tip nazlátlý mimolete

Postup

1

UVAŘTE TĚSTOVINY
Troubu předehřejte na 200 °C. Těstoviny uvařte podle návodu ve vroucí osolené vodě. Když je vsypete do hrnce, promíchejte je, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené sceďte.

2

PŘIPRAVTE BEŠAMELOVOU OMÁČKU
Zatímco se těstoviny vaří, rozehřejte v hrnci máslo, přisypte mouku, udělejte jíšku a pak vlijte mléko. Za stálého míchání nechte zhoustnout; osolte a opepřete.

3

PŘIDEJTE SÝR
Plísňový sýr pokrájejte nadrobno nebo rozdrobte a vmíchejte do bešamelové omáčky. Nechte ho rozpustit a pak vše přelijte přes těstoviny.

4

ZAPEČTE V TROUBĚ
Směs dejte do zapékací formy. Proložte plátky šunky i rajčat a posypte strouhaným sýrem. Zapékejte asi 25 minut, aby byl povrch zlatavý a sýr se rozpustil.

TŘI VARIACE, KTERÉ SI ZAMILUJETE

  • S pikantní hořčicí: Namísto plísňového sýra vmíchejte do bešamelové omáčky jemně nastrouhaný tvrdý sýr spolu se lžící kvalitní kremžské hořčice. Dobře rozmíchanou omáčku pak přelijte přes těstoviny.
      
  • Smetanovo-sýrová: Nahraďte plísňový sýr strouhaným tvrdým, například žlutým mimolete nebo uzeným sýrem. Omáčku zjemněte dvěma lžícemi smetany ke šlehání. Posypte týmž sýrem, který jste dali do omáčky.
      
  • S ovčím nebo kozím sýrem: Efektní chuť zaručí měkký rozdrobený ovčí nebo kozí sýr místo plísňového. Do omáčky přidejte 50 g rozkrojených třešňových rajčátek, a naopak vynechte tvrdý sýr i plátky rajčat.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč