Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Irský jablečný koláč

Ideální koláč pro chladné dny. Přestože receptura pochází zdaleka, nenajdete v něm nic, co byste neznali.
Autor:
Hodnocení:
38 (hlasů)
Počet porcí: 12 dílků
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 30 minut Chladnutí
P
Koláč Britská

Ingredience

    Na těsto:
    • 500 g hladké mouky
    • 250 g másla
    • 100 g krupicového cukru
    • 2 vejce
    • 200 g rozinek
    • 100 ml whisky
    • 250 g přírodního krupicového cukru
    • 1,5 kg jablek, oloupaných
    • kousek másla
    • 1 svitek skořice
    • 1 vejce, prošlehané s trochou mléka

Příprava jídla

1. Začněte těstem
V robotu šlehejte mouku a máslo. Přidejte cukr a vejce a prošlehejte, aby se vše spojilo. Vyklopte, vytvarujte jako kouli, zabalte do fólie a dejte odpočinout do chladu.

2. Ochuťte rozinky
Rozinky povařte spolu s polovinou whisky. Vmíchejte lžičku cukru, pak plamen vypněte a nechte směs stranou.

3. Připravte jablka

Jablka nakrájejte na větší skrojky a promíchejte je v rozpuštěném másle. Poté je posypte polovinou cukru, vložte skořici a pořádně zastříkněte zbytkem whisky. Povařte tři až čtyři minuty a pak vsypte do cedníku, aby vykapala přebytečná šťáva. Zachyťte ji a smíchejte s rozšlehaným vejcem k potírání koláče.

4. Upečte koláč
Troubu rozpalte na 160 °C. Koláčovou formu o průměru 28 cm vyložte dvěma třetinami vyváleného těsta. Dno propíchejte vidličkou a předpékejte asi deset minut. Pak korpus potřete vejcem se šťávou z jablek a vraťte na pět minut do trouby. Nechte vychladnout, naplňte jablky a okapanými rozinkami (tekutinu, v níž se namáčely, uchovejte). Koláč překryjte zbylým těstem, dobře spojte okraje, potřete vajíčkem a několikrát propíchněte, aby mohla unikat pára. Posypte zbylým cukrem. Zvyšte teplotu na 180 °C a pečte dvacet minut, až vršek dezertu zezlátne.

Podávejte ozdobené šlehačkou, do níž jste přidali whisky
z namáčení rozinek.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář