Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mandlovo-oříškový dort s marcipánem

Slušivě oděný dort

Vydání: 2004/9
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 8-10
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H50M
Pečení 1:50
Dort

Ingredience

    • 370 g změklého másla + ještě trochu na vymaštění formy
    • 300 g cukru krupice, nejlépe hnědého
    • jemně nastrouhanou kůru ze 2 pomerančů
    • 370 g mletých mandlí
    • špetku mleté skořice
    • 5 velkých vajec
    • 200 g mletých lískových oříšků
    • 200 g hladké mouky
    • 1/2 sáčku prášku do pečiva
    • 8 lžic oříškového likéru

    Na polevu:

    • 300 g bílé čokolády
    • 50 g másla

    Na ozdobu:

    • 300 g marcipánové hmoty (použili jsme barevný marcipán firmy Kovandovi, k mání například v Tescu a Globusu)
    • práškový cukr
    • marcipánové ozdoby (nabízí třeba  Dr. Oetker nebo firma Kovandovi)

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Koláčovou formu o průměru 23 cm vymastěte a vyložte papírem. Ve velké míse smíchejte máslo, cukr a pomerančovou kůru, přidejte mandle a skořici.
 
2. Po jednom do hmoty zašlehejte vejce, vetřete oříšky, mouku prosátou s práškem do pečiva a likér.

3. Těsto vlijte do formy a pečte hodinu, pak překryjte alobalem a pečte dalších padesát minut; poté otestujte špejlí, jestli se hmota nelepí.

4. Nechte deset minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku a počkejte, dokud základ koláče úplně nevychladne.

5. Bílou čokoládu a máslo rozpusťte na vodní lázni a promíchejte dohladka. Polevou pak potřete koláč.

6. Na ploše lehce poprášené práškovým cukrem rozválejte plát marcipánu tak, aby pokryl celý koláč. Přeneste na korpus, nejlépe pomocí válečku, přitiskněte, uhlaďte a odřízněte přečnívající části. Pak už jen ozdobte.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jaké ořechy nesmí chybět ve zdravém jídelníčku?

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tento dort jsem riskla udělat na oslavu babiččiných 80.narozenin. Bála jsem se jaký bude, když je bez krému, ale obavy byly zbytečné. Jelikož je potažený bílou čokoládou a ještě navrch marcipánem (já namíchala fialkovou barvičku) tak je nakonec akorát slaďoučký. Jediné mínus je to, že je to dost drahá záležitost - zvláště pokud nemáte doma jen tak oříškový likér a musíte ho zakoupit kvůli osmi lžícím. Ten mimojiné nebyl, pro mne, lehké najít. Zbytek využijete na zmrzlinové poháry či jen tak po večerech jako mlsku. Navíc jsou drahé oříšky, mandle a tak trochu třinový "hnědý" přírodní cukr, který jsem do toho nakoupila. Takže doporučuji!!! Ta práce za to stojí a hlavně to opravdu ocení každý!!!
Obrazek uzivatele
Ještě takový detajl....těch porcí z toho uděláte opravdu více, jelikož i malý kousek je dostačující. Výsledek očekávejte těžké těsto v podobě bábovky. Ale jako vonííííí (ty pomeranče uděljí hodně).
Obrazek uzivatele
Chtěla jem ho také zkusit,ale když jsem si spočítala,že jen za suroviny dám min. 500,-kč,tak mně přešla chuť.(....jdu dělat koláč)
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.9/04, str.31
Obrazek uzivatele
Jedním slovem.. VYNIKAJÍCÍ

Přidat komentář