Tenhle úchvatný koláč chutná nejlíp, má-li pokojovou teplotu. Proto si naplánujte jeho pečení tak, aby byl hotový hodinku dvě před podáváním. Vyberte na něj opravdu dobré, baculaté černé olivy.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. V mixéru krátce zpracujte mouku, máslo a špetku soli (asi dvě vteřiny), aby vznikla jemná drobenka. Přidejte dvě tři lžíce studené vody a prošlehněte, až se směs spojí. Těsto pak rychle prohněťte.
Na lehce pomoučněné pracovní ploše vyválejte těsto a vyložte jím koláčovou formu o průměru 20 cm s vyššími okraji. Dno několikrát propíchněte vidličkou, pak na něj položte kolečko pečicího papíru a zatižte suchými fazolemi. Čtvrt hodiny předpékejte, pak opatrně
sejměte papír s luštěninami a korpus vraťte na pět minut do trouby.
Teplotu snižte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. V pánvi rozehřejte olej a minutu dvě na něm smahněte cibulku, vsypte papriky a ještě pět minut opékejte, aby zvláčněly. Nechte trochu
vychladnout.
Vejce a smetanu prošlehejte v misce a pak k nim vmíchejte oba druhy sýra. Osolte, opepřete, na korpus naskládejte cibulku s paprikami, posázejte olivami a přelijte vejci se sýrem. Pečte třicet až
pětatřicet minut, až náplň lehce zpevní na dotek. Nechte trochu vychladnout a pak vyjměte z formy.