Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Olivový chléb

Použijte ty nejlepší olivy, jaké jsou k mání – nejraději ty, které jste si sami naložili!
Vydání: 2007/9
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 1 bochník
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí
P
Chléb a pečivo Italská

Ingredience

    • 650 g hladké mouky 00 + na podsypání
    • 7 g sušeného droždí
    • 1 lžička jemné mořské soli
    • 3 lžíce olivového oleje + na olejování
    • 250 ml vlažné vody
    • 140 g černých a zelených oliv bez pecek

Příprava jídla

1. Mouku vsypte do velké mísy a vmíchejte do ní droždí, sůl a olivový olej. Vlijte většinu vody a směs propracujte na pevné, lepivé těsto. Pak vpracujte zbylou vodu; těsto má být vlhké na dotyk.

2. Na lehce pomoučněném válu těsto deset minut hněťte, až bude lesklé a pružné. Pak do něj stejnoměrně vpracujte nasekané olivy. Vše přesuňte do čisté mísy vytřené olejem. Zakryjte čistou utěrkou
a nechte v teple nakynout na dvojnásobek – asi hodinu a čtvrt až hodinu a půl.

3. Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto vyklopte na pracovní plochu, vybouchejte z něj vzduch a dvě tři
minuty hněťte. Vyválejte z něj šišku dlouhou asi 60 cm, přeložte ji napůl a jednou zakruťte. Konce přimáčkněte k sobě. Položte na naolejovaný pečicí plech, přikryjte a nechte další půlhodinu kynout.

4. Před pečením potřete bochník trochou teplé vody. Pečte asi půl hodiny dozlatova; upečený chléb zní při poklepu na spodek
dutě. Nechte vychladnout na mřížce.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Chleba jsem nezkoušela, jen ta poznámka, že mám použít olivy, které jsem si sama naložila, mě m trošku pobavila. Olivy přece u nás zatím nerostou...

Přidat komentář