
Šarlota bez pečení
Za piškotovou barikádou
Vydání: 2004/9
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 6-8
Ingredience
- 200 g cukrářských piškotů
- Na cukrový sirup:
- 40 g krupicového cukru
- 50 ml vody
- 250 g žervé nebo krémového sýra Kiri
- 200 g jemného tvarohu nebo lučiny
- 100 g krupicového cukru
- 50 g jahod, nakrájených na kousky
- 7 g želatiny (plátky; použili jsme plátkovou želatinu firmy Kovandovi, k dostání například v Globusu)
- 30 ml hotového jahodového nebo malinového sirupu
- 200 ml smetany
- po hrsti malin a jahod
- několik lístků čerstvé máty nebo meduňky
Na krém:
Na ozdobu:
Příprava jídla
1. Na sirup svařte cukr s vodou, až se cukr rozpustí. Takto připravený sirup nechte vychladnout. Kulatou formu s vyššími okraji vyložte piškoty a jejich vnitřní stranu potřete polovinou vychladlého cukrového sirupu.
2. Želatinu namočte podle návodu na obalu. V míse smíchejte žervé s tvarohem, cukrem, jahodami a malinovým sirupem. Smetanu ušlehejte, ale nemusí být úplně tuhá. (,Špičky‘ šlehačky se po zvednutí metly mírně ohýbají.)
3. Změklou želatinu vymačkejte, a pokud je ještě hrudkovitá, přelijte ji trochou horké vody a po vychladnutí znovu vymačkejte; pak ji vetřete do sladkého tvarohu spolu se smetanou.
4. Polovinu tvarohového krému navršte do piškotového věnečku, poklaďte polovinou malin a zbytkem krému. Navrch naklaďte zbytek piškotů, potřených z vnitřní strany zbylým cukrovým sirupem.
5. Formu vložte alespoň na dvě hodiny do chladničky. Před vyklopením ponořte spodek formy na chvilku do horké vody. Ozdobte jahodami, malinami a voňavými lístky.
2. Želatinu namočte podle návodu na obalu. V míse smíchejte žervé s tvarohem, cukrem, jahodami a malinovým sirupem. Smetanu ušlehejte, ale nemusí být úplně tuhá. (,Špičky‘ šlehačky se po zvednutí metly mírně ohýbají.)
3. Změklou želatinu vymačkejte, a pokud je ještě hrudkovitá, přelijte ji trochou horké vody a po vychladnutí znovu vymačkejte; pak ji vetřete do sladkého tvarohu spolu se smetanou.
4. Polovinu tvarohového krému navršte do piškotového věnečku, poklaďte polovinou malin a zbytkem krému. Navrch naklaďte zbytek piškotů, potřených z vnitřní strany zbylým cukrovým sirupem.
5. Formu vložte alespoň na dvě hodiny do chladničky. Před vyklopením ponořte spodek formy na chvilku do horké vody. Ozdobte jahodami, malinami a voňavými lístky.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
30. Srpen 2007 17:47