Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Buchtičky se šodó

Jídlo, které milují snad všechny děti. Našli jsme pro vás ten nejlepší recept se žloutkovým krémem provoněným vanilkou.

Autor:
Hodnocení:
73 (hlasy)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí: 75 minut
PT25M
Pečení 0:25
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    Na těsto:

    • 25 g čerstvého droždí
    • 50 g krupicového cukru
    • 200 ml vlažného mléka
    • 500 g hladké mouky + trocha na posypání válu
    • špetka soli
    • nastrouhaná kůra z 1 citronu
    • 2 menší vejce
    • 100 ml oleje
    • rozpuštěné máslo na vymazání plechu a potření buchtiček

    Na žloutkový krém:

    • 2 vanilkové lusky
    • 750 ml plnotučného mléka
    • 60 g krupicového cukru
    • 1–2 lžíce maizeny
    • 6 žloutků

     

Příprava jídla

1. Zadělejte těsto
Droždí, lžíci cukru, čtyři lžíce mléka a lžíci mouky rozmíchejte v misce a nechte v teple vzejít. Prosátou mouku smíchejte se zbylým cukrem, solí, citronovou kůrou, vejci, olejem a kváskem, přidejte zbývající mléko a vypracujte těsto. Dejte mu asi pětačtyřicet minut na kynutí, aby zhruba zdvojnásobilo objem.

2. A teď buchtičky
Těsto vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte na čtyři části a rozválejte na válečky. Ty pokrájejte, vytvarujte kuličky a skládejte je do vymazaného pekáčku. Každou buchtičku důkladně potřete rozpuštěným máslem. Nechte v teple asi půl hodiny kynout, pak je v troubě předehřáté na 180 °C upečte dozlatova.

3. Na řadě je vanilka
Mezitím uvařte krém. Vanilkové lusky podélně rozřízněte ostrým nožem a vyškrábněte z nich zrníčka; prázdný lusk můžete vložit do nádoby s cukrem – krásně jej ovoní. Svařte mléko, polovinu cukru, maizenu a vanilková zrnka a na vypnuté plotýnce nechte asi čtvrt hodiny louhovat. Občas promíchejte.

4. Přidejte žloutky
Kastrol s ochuceným mlékem postavte na vodní lázeň. Žloutky rozmíchejte se zbytkem cukru a postupně je zašlehávejte do horkého, nikoli však vroucího mléka – kdyby se totiž vařilo, žloutky by se snadno srazily. Upečené buchtičky rozdělte na talíře a zalijte teplým a voňavým vanilkovým krémem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zaběhněte si Scuk orienťák

Zaběhněte si Scuk orienťák

Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tento recept je pro všechny, kteří se ve středu nezvládli zúčastnit Velkého dne buchtiček se šodó. My ostatní zatím středeční příděl vanilky a kynutého těsta muzíme nejdříve strávit, než si dáme nášup:)

Přidat komentář