Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rizoto pod grilem

Horký sýr, šťavnaté cukety, vláčná rýže
Vydání: 2004/9
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
P
Středomořská

Ingredience

    • 3 lžíce olivového oleje
    • 600 g cuket, nakrájených na plátky
    • 4 plátky šunky, nejlépe tmavé sušené, nakrájené na kousky
    • 1 cibuli, nakrájenou na kostičky
    • 1 stroužek česneku, rozdrcený
    • 200 g kulatozrnné rýže na rizoto (například druh Arborio)
    • 150 ml suchého bílého vína
    • 850 ml horkého zeleninového vývaru
    • 160 g sýra typu hermelín
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. V hrnci či pekáčku (který lze vložit do trouby) rozpalte 2 lžíce oleje. Vsypte cukety a opékejte je asi 3 až 5 minut, dokud lehce nezezlátnou. Pomocí nejlépe děrované ploché vařečky je vyjměte z nádoby a dejte stranou.

2. Přilijte zbylý olej a rozpalte. Vsypte šunku, cibuli a česnek, krátce osmahněte a stáhněte plamen. Nádobu přikryjte poklicí a směs duste na mírném ohni asi 6 až 8 minut, až zelenina zezlátne. Přidejte rýži a za stálého míchání ji pražte, až zrna začnou lehce praskat.

3. Přidejte víno, nádobu stáhněte z ohně a ponechte ji chvilku stranou, až se víno vstřebá do rýže – ta začne průsvitnět a ztrácet ‚syrový‘ vzhled. Vraťte nádobu na oheň, dobře promíchejte, přidejte 1/3 horkého vývaru, zvyšte plamen na střední výkon. Za občasného míchání vařte, dokud se vývar nevsákne. Přilijte další část vývaru a vše opakujte. Asi po dvaceti minutách by rýže měla být uvařená.

4. zapněte gril na nejvyšší stupeň. Směs osolte a opepřete podle chuti. Hermelín nakrájejte na plátky a pokryjte jimi povrch. Dejte pod horký gril na dobu asi 3–4 minut, až se sýr začne tavit a vytvoří se na něm bublinky.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.9/04, str.46

Přidat komentář