Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Marmeláda z červené cibule

Tuhle směsku děláme podzim co podzim. Je výborná jako doplněk studených nářezů a sýrů. Používáme ji i jako základ do vývaru. Teoreticky vydrží v ledničce dva až tři měsíce, ale to bychom k ní museli najmout ostrahu.
Vydání: 2004/9
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Počet porcí: 4x0,5l sklenice
Doba přípravy: Více než hodinu
P
Zavařenina Středomořská

Ingredience

    • 2 kg červené cibule nakrájené  na plátky
    • 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
    • 140 g másla
    • 4 lžíce olivového oleje
    • 140 g hnědého cukru
    • 1 lžíci lístků čerstvého tymiánu nebo  1/2 lžičky sušeného
    • 1/4 lžičky mletého chilli (nemusí být)
    • 750 ml červeného vína
    • 350 ml červeného vinného octa
    • 200 ml portského
    • sůl a pepřl

Příprava jídla

1. V hrnci rozpusťte máslo a olej. Vsypte cibuli a česnek a míchejte, až se máslem a olejem obalí. Poprašte cukrem, tymiánem, solí a pepřem, případně chilli, a promíchejte. Snižte oheň na minimum a odkryté vařte za občasného promíchání 40 až 50 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat.

2. Přilijte víno, ocet a portské a vařte na prudším ohni za častého míchání 25 až 30 minut.

3. Až cibule získá téměř mahagonovou barvu a tekutina se odpaří na zhruba dvě třetiny původního množství, sejměte ,cibuládu‘ z ohně, nechte trochu vychladnout a potom jí naplňte sterilizované sklenice. Pevně je uzavřete.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slaninový džem

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.9/04, str.50
Obrazek uzivatele
Tak vy kradete recepty. A fotky taky? Hm... www.bbcgoodfood.com/recipes/1404/red-onion-marmalade
Obrazek uzivatele
Ne, fotky nekrademe, my je od BBC Good Food kupujeme.
Obrazek uzivatele
Ale no tak Jene...
Dneska jsem se pustil do díla a myslím si, že se to celkem povedlo. Mám zde jen pár typů a postřehů na které jsem při realizaci narazil.
Červený vinný ocet který jsem použil má 6g kyseliny octové na 100ml. Už při ochutnání se mě zdál hodně intenzivní, a tak jsem do předepsaného rozpisu dal pouze 200ml a i tak bych příště trochu ubral. Co se týká soli, tak jsem dal cca 2 kávové lžičky.
Pravděpodobně jsem výslednou hmotu více zredukoval (taky chybělo 150ml octa) a celkový objem byl 1,5litru.
Tento recept doporučuji, výsledný efekt byl výborný.

A ještě jedna věc. Pokud budete chtít podávat marmeládu ve studené kuchyni (například k sýrům), doporučuji při výrobě nahradit máslo olejem. Máslo totiž vytvoří takové malé šupinky, které kazí celkový dojem a kompaktnost marmelády.

Přidat komentář