Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Jemná hříbková omáčka

Popis receptu: 
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí:
Doba přípravy:

Ingredience

    200 g očištěných hub, nejlépe hříbků
    středně velká cibule
    80 g másla
    80 g šunky
    lžička nasekané petrželky
    lžička mletého zázvoru
    40 g hladké mouky
    0,5 l hovězího vývaru (i z kostky)
    0,25 l smetany na vaření
    sůl, mletý pepř, citronová šťáva

Příprava jídla

V hrnci nejlépe s nepřilnavým povrchem rozehřejeme polovinu másla, krátce na něm zpěníme najemno nasekanou cibulku a petrželku, přidáme i lžičku zázvoru. Ten používám při smažení cibule nebo česneku prakticky pokaždé - krásně cibulku i kuchyni provoní. Zasypeme hladkou moukou a ještě chvilku opražíme. Potom do této cibulové jíšky přidáme pomalu studený hovězí vývar a smetanu, necháme čtvrthodinku pěkně provařit. Mezitím na zbylém másle zhruba deset minut podusíme na nudličky nakrájenou šunku a nasekané hříbky a tuto směs přidáme do uvařené omáčky. Ještě dáme omáčce pětiminutovku na zavaření a prolnutí všech chutí. Na závěr okořeníme čerstvě mletým pepřem, dosolíme (pozor! - slaný je už hovězí vývar i šunka, takže jen jemně), zakápneme citronovou šťávou.

Tato jemná hříbková omáčka se určitě dá podávat k vařenému či dušenému masu, ale vynikající je jen tak k vašim domácím hrníčkovým houskovým knedlíkům. Dobrou chuť!
REKLAMA

Přidat komentář