
Uživatelský
recept
recept
Jemná hříbková omáčka
Popis receptu:
Autor:
Počet porcí:
Doba přípravy:
Ingredience
-
200 g očištěných hub, nejlépe hříbků
středně velká cibule
80 g másla
80 g šunky
lžička nasekané petrželky
lžička mletého zázvoru
40 g hladké mouky
0,5 l hovězího vývaru (i z kostky)
0,25 l smetany na vaření
sůl, mletý pepř, citronová šťáva
Příprava jídla
V hrnci nejlépe s nepřilnavým povrchem rozehřejeme polovinu másla, krátce na něm zpěníme najemno nasekanou cibulku a petrželku, přidáme i lžičku zázvoru. Ten používám při smažení cibule nebo česneku prakticky pokaždé - krásně cibulku i kuchyni provoní. Zasypeme hladkou moukou a ještě chvilku opražíme. Potom do této cibulové jíšky přidáme pomalu studený hovězí vývar a smetanu, necháme čtvrthodinku pěkně provařit. Mezitím na zbylém másle zhruba deset minut podusíme na nudličky nakrájenou šunku a nasekané hříbky a tuto směs přidáme do uvařené omáčky. Ještě dáme omáčce pětiminutovku na zavaření a prolnutí všech chutí. Na závěr okořeníme čerstvě mletým pepřem, dosolíme (pozor! - slaný je už hovězí vývar i šunka, takže jen jemně), zakápneme citronovou šťávou.
Tato jemná hříbková omáčka se určitě dá podávat k vařenému či dušenému masu, ale vynikající je jen tak k vašim domácím hrníčkovým houskovým knedlíkům. Dobrou chuť!
Tato jemná hříbková omáčka se určitě dá podávat k vařenému či dušenému masu, ale vynikající je jen tak k vašim domácím hrníčkovým houskovým knedlíkům. Dobrou chuť!
Přidat komentář