
Uživatelský
recept
recept
Falafel pita
Popis receptu:
Autor:
Počet porcí:
Doba přípravy:
Ingredience
-
Kuličky:
2 šálky namočené cizrny
1 šálek nasekané zelené cibule (možno jarní)
½ šálku nasekané petrželky
4 stroužky česneku (nasekaného)
1 polévková lžíce mletého římského kmínu (ne obyčejný!)
2 lžičky soli
½ lžičky pepře
větší špetka chilli
Zelenina:
bílé zelí, salátová okurka, rajče, cibulka, citron. šťáva, 2 lžičky olivového oleje, sůl, pepř
Zálivka:
bílý jogurt, petrželka kudrnka, vegeta (příp. sůl), pepř, 1 stroužek česneku, pár kapek citron. šťávy
Příprava jídla
1 šálek cizrny necháme namočený do vody přes noc (12 až 20 hodin), aby byla měkká ke konzumaci, ale stále křupavá (zdvojnásobí objem!). Slijeme vodu a pečlivě rozmixujeme cizrnu na jemnou kaši. Do mixéru poté přidáme nasekanou cibuli, petrželku, na menší kusy nasekaný česnek a rozmixujeme. Přendáme do mísy, osolíme, přidáme koření (nejvíce římský kmín) a dáme na 20 minut do lednice. Tvarujeme kuličky či placičky (3–4 cm v průměru) a důkladně je mačkáme, aby držely pohromadě. Smažíme ve velké vrstvě oleje na středním plameni a než zhnědnou, tak na ně příliš nesaháme, aby se nerozpadly. Smažené placičky necháme okapat na ubrousku a podáváme v pita chlebu, vyloženém zeleninovou směsí, přelité jogurtovou zálivkou.
Zelenina se připravuje tak, že nakrouháme bílé zelí, namačkáme, trochu osolíme a necháme odležet. Přidáme na tenoučké plátky nakrájenou okurku a rajčata, možno i trochu cibule, promícháme, zakapeme citronovou šťávou, olivovým olejem, osolíme, opepříme.
Zálivka – do bílého jogurtu přidáme najemno utřený česnek se solí, nadrobno nasekanou petrželku, vegetu (nejlépe bylinkovou), opepříme a pokapeme citrónovou šťávou.
Zelenina se připravuje tak, že nakrouháme bílé zelí, namačkáme, trochu osolíme a necháme odležet. Přidáme na tenoučké plátky nakrájenou okurku a rajčata, možno i trochu cibule, promícháme, zakapeme citronovou šťávou, olivovým olejem, osolíme, opepříme.
Zálivka – do bílého jogurtu přidáme najemno utřený česnek se solí, nadrobno nasekanou petrželku, vegetu (nejlépe bylinkovou), opepříme a pokapeme citrónovou šťávou.
Přidat komentář