Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Slovinský polníčkový salát alias MOTOVILEC

Popis receptu: 
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí:
Doba přípravy:

Ingredience

    polníček, množství dle libosti
    červené fazole ve slaném nálevu (můžete užít suché červené fazole, které jste před tím namočili a uvařili do měkka ve slané vodě)
    dýňový olej (případně kvalitní olivový nebo slunečnicový olej)
    mořská sůl
    česnek
    ocet (bílý estragonový, ale i český hnědý lihový je vhodný)

Příprava jídla

1. Polníček omyjte ve studené vodě a dobře osušte (použijte mechanickou odstředivku na salát, prodává kupř. Tesco). Pokud chcete mít salát velmi křehký, máčejte jej asi hodinu před použitím ve studené vodě. Pozor: salát připavujte vždy až těsně před servírováním – toto je důležitá zásada při všech zelených salátech!!!!
2. Sceďte fazole z nálevu, lehce propláchněte ve studené vodě.
3. Česnek nakrájejte na malé kousky, eventuálně rozdrťte na prkénku třením nožem.
4. Do mísy vhoďte polníček (slovinsky MOTOVILEC), na něj jemně nasypte fazolky, zasypte mořskou solí, zalijte podle chuti octem a zamíchejte salátovým příborem.
5. Vsypte česnek a po lehkém promíchání pokapte dýňovým hnědým olejem (případně jiným kvalitním olejem).

Olej z dýňových semen (slovinsky BUČNO OLJE) má specifickou chuť po ořeších, a tak udělá splendidní službu v salátu! Lehce promíchat. a ihned podávejte.

Salát se podává k vařeným masům (např. vařená špička), ke kuřecím řízkům, pečenému telecímu masu, ale vynikající je i jako samostatný pokrm s vínem, zvláště červeným. Slovinci ve svých hospodách (GOSTILNA) konzumují velké množství zeleného salátu v různých kombinacích: vyzkoušet slovinské jídlo, vždy skvělé chuti a kvality, Vám opravdu na cestách po této krásné zemi doporučuji! Martin
REKLAMA

Přidat komentář