Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládový koláč s malinovou omáčkou

Koláč vašich čokoládových snů!

Vydání: 2004/10
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení + vychladnutí: 1 h 50 minut
P
Koláč

Ingredience

    • 250 g másla
    • 1 lžíci rozpustné kávy
    • tuk na vymazání formy
    • 440 g krupicového cukru
    • 200 g co nejkvalitnější čokolády na  vaření, rozlámané na kousky
    • 380 g hladké mouky, prosáté se sáčkem prášku do pečiva
    • 20 g kakaa (ne instantního) + 2 lžíce na poprášení
    • 2 vejce
    • 1 sáček vanilinového cukru
    • 150 g čerstvých nebo mražených malin

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Kulatou formu o průměru 20 cm vymastěte a dno i kraje vyložte pečicím papírem.

2. Ve středně velkém kastrole rozpusťte máslo a v hrnku kávu. Tu pak vlijte k máslu a přidejte cukr i čokoládu. Na velmi mírném plameni směs míchejte (nesmí se vařit), dokud nebude krásně hladká. Vlijte do mísy a nechte trochu vychladnout. Do jiné mísy mezitím prosijte mouku s kakaem.

3. Vraťte se k čokoládové směsi a začněte ji prošlehávat. Nejlíp to jde pomocí tyčového ponorného mixéru; pokud ho nemáte, vlijte hmotu do robotu. Po částech do ní zapracovávejte mouku s kakaem, vanilinový cukr a obě vejce.

4. Těsto vlijte do formy a pečte asi hodinu a tři čtvrtě. Než koláč vyklopíte na mřížku, nechte ho čtvrt hodiny chladnout a pak postupujte opatrně. Až na mřížce vychladne úplně, poprašte dezert kakaem.

5. Maliny na omáčku rozmačkejte vidličkou. Pokud vám vadí semínka, protlačte směs přes cedník nebo síto; jinak můžete ovoce prostě jen rozmixovat. Nalijte do šálku nebo misky a podávejte spolu s koláčem.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
ahoj, mám pocit, že zrovna u tohoto koláče byla nějaká změna v receptu, nevíte náhodou někdo jaká?
Obrazek uzivatele
Ahoj Kato, myslim, ze slo o dobu peceni... nekdo si stezoval, ze se kolac nepovedl, a tak redakce upozornovala na moznou kratsi/delsi dobu peceni... ale vic si nepamatuju;o)
Obrazek uzivatele
Tak jsem koláč včera pekla...no...ubrala jsem půl cukru, protoze mi příjde, že většina receptů v apetitu obsahuje neuveritelne mnozstvi cukru, za druhe jsem instantni kavu pridala do smesy s čokoládou, nikoliv rozpustěnou kávu ve vode, nechtela jsem aby byl koláč tvrdy-díky vode můte být, ale nedošlo mi že tu tekutinu musím nekde dohnat, tak jsem tam dala dalsí půlku másla a trochu kefíru, rozředila jsem to na lite těsto...no po upečení cca 1 hodina jsem ho vyklopila, dort bohužel puknul a rozpadl se...a po rozříznutí jsem zjistila ze je vnitřek syrový, tak jsem vydlabala a dopekla:o)) dnes na nej dam krem z arašídového másla, ozdobím marcipánem...a napíšu jak chutnal...
Obrazek uzivatele
Jo, taky ho chci péct, ale v receptu není množství vody /nebo něčeho jiného?/ v hrnku, takový recept je na ...
Obrazek uzivatele
Tak jsem tam dala hrnek kafe o obsahu 250ml a pekla jsem to 1 h 10 min. a bylo to ažaž, hodina by stačila. Koláč nebyl špatný, ale upřímně řečeno, mám ve svém archivu lepší recepty, třeba jeden starý z Marianne na čokoládový dort je o hodně lepší.
Obrazek uzivatele
Ahoj všem kuchařkám a kuchařům, tento recept jsme dělaly se sestrou přesně podle návodu, ale nepovedl se ani napodruhé. Nevím, jak je to možné, ale v receptu musí být chyba. Po upečení vznikla na povrchu tvrdá, uvnitř nedopečená placka!
Obrazek uzivatele
Já teda nevím, jak komu, ale nám to chutná šíleně. Kombinace silné chuti čokolády a malinové omáčky (ještě navíc flambované), je prostě úžasná.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.10/04, str.31
Obrazek uzivatele
Tento recept jsem nedávno zkoušela a přišlo mi, že těsto bylo až příliš hutné, po uplynutí 1 a 3/4 byl vnitřek nedopečený. Navíc velmi sladký koláč....
Obrazek uzivatele
Musím přiznat, že z tohoto koláče jsem nebyla dvakrát nadšená. Po upečení byl koláč vevnitř syrový a po celém jeho povrchu byla něco jako karamelová vrstva (asi 2 cm silná), úplně tvrdá. Když jsme ho no konečně nakrájeli a ochutnali, byl nechutně sladký a velmi hutný. Myslím že malinová omáčka by s tím nic moc nenadělala. musím souhlasit s dalším příspěvkem a podotknout že na čokoládové dorty a koláče existuje spousta daleko lepších receptů

Přidat komentář