
Kapustnica
Slavnostní, přímo královská polévka!
Ingredience
- 300 g uzeného plecka
- 500 g kysaného zelí
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 50 g sušených švestek
- 1 nožka paprikové klobásy (čabajky)
- 4 kuličky pepře a nového koření, 2 bobkové listy
- 150 ml smetany rozmíchané s 1 lžící hladké mouky na zahuštění
- 1 lžíce másla
- 1 lžička sladké papriky
- sůl a pepř na dochucení
Příprava jídla
1 Dobře omyté uzené dejte vařit do asi litru a půl vlažné vody. Zelí sceďte a vymačkejte, ale nálev uchovejte na závěrečné dochucení. Zelí nakrájejte a po dvaceti minutách je přidejte k masu. Pak přihoďte cibuli nakrájenou na kolečka, oloupaný česnek, sušené švestky, nakrájenou klobásu, koření a na mírném plameni vařte asi dvě hodiny. Měkké maso vyjměte a nechte trochu vychladnout.
2 Smetanu s moukou v hrnku promíchejte vidličkou. Na pánvičce rozpusťte máslo a zpěňte na něm papriku – její chuť se tím rozvine a polévka získá ještě lákavější barvu. Pak kapustnici zahustěte smetanou s moukou, přidejte osmahnutou papriku a ještě 15 až 20 minut povařte.
3 Maso pokrájejte na úhledné kousky, vraťte do polévky, dochuťte solí, pepřem a lákem ze zelí. Podávejte s chlebem.
Přidat komentář