Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kynutá bábovka s mákem

Kynutá bábovka s náplní je výzva! Odměnou za komplikovanější přípravu vám bude přímo ukázkově nadýchaný, nepřeslazený a efektní moučník.

Vydání: 2007/10
Autor:
Hodnocení:
47 (hlasů)
Počet porcí: 1 bábovka
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí: 80 minut
PT45M
Pečení 0:45
Dort

Ingredience

    • 20 g droždí
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 500 g hladké mouky
    • 250 ml mléka
    • 1 lžička soli
    • 1 sáček vanilinového cukru
    • 4 lžíce rozpuštěného másla + trocha na potření
    • 2 žloutky
    • máslo a hrubá mouka na vymazání formy
    • moučkový cukr na poprášení

    Na makovou nádivku:

    • 150 g máku, umletého
    • 250 ml mléka
    • 2–3 lžíce krupicového cukru
    • vanilka, skořice a mletý hřebíček
    • hrst mletých mandlí nebo vlašských ořechů
    • piškotové nebo perníkové drobečky na zahuštění

Příprava jídla

1. Nejdřív si připravte nádivku – mák asi čtvrt hodiny povařte s mlékem. Po vychladnutí přidejte cukr, koření a ořechy. Pokud je nádivka příliš řídká, zahustěte ji drobečky piškotů či perníku.

2. Droždí ve větší misce smíchejte se lžičkou cukru, lžičkou mouky a trochou vlažného mléka. Zhruba po čtvrthodině, až vzejde kvásek, prosijte do misky mouku, přidejte zbytek cukru a vanilkový cukr, sůl, rozpuštěné máslo a žloutky rozkvedlané v mléce. Zadělejte tužší těsto (podle potřeby přidejte mouku nebo mléko). Vypracujte,
přikryjte utěrkou a dejte na hodinu kynout. Mezitím vymazejte a vysypte bábovkovou formu a předehřejte troubu na 180/160 stupňů.

3. Vykynuté těsto rozválejte na obdélník, pokryjte makovou nádivkou, zarolujte jako závin a vložte do připravené formy. Nechte ještě dvacet minut kynout, pak povrch potřete máslem a pečte dozlatova; asi tři čtvrtě hodiny. Vychladlou bábovku poprašte moučkovým cukrem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tvarohová bábovka s levandulí

20x dokonalá bábovka

Bábovka Savoy

Babiččina bábovka

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
tahle bábovka je orpavu moc dobrá, není suchá a dlouho vydrží vláčná
Obrazek uzivatele
oba s přítelem jsme spíše povidloví, tak jsem se rozhodla vyměnit povidla za uvedený mák... akorát kyne těsto, tak uvidíme. Když jsem byla malá, dělávala jí babička s čokoládou...taky moc dobré...
Obrazek uzivatele
Příprava není vůbec složitá a i rolování bylo snadné.Vyzkoušela jsem ji i s tvarohovou a jablečnou náplní a všechny byly skvělé.Příprava je sice díky kynutí delší než u klasické bábovky,ale fakt nemá chybu!!Sláva kynutému těstu :-))

Přidat komentář