Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ostré kuře ze Senegalu

Kuře na yasse je patrně nejznámější senegalské jídlo. Jméno dostalo podle způsobu přípravy na velikánském množství cibule, která však dušením zesládne. Kombinace chutí je velmi zajímavá, jídlo je zároveň jemné i ostré.

Vydání: 2004/10
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Pečení 0:30
Africká

Ingredience

    • 1 kuře o váze kolem 1,5 kg
    • 1 kg cibule
    • šťávu ze 4 citronů
    • 2 lžičky chilli
    • 5 lžic oleje, například arašídového
    • 5 lžic hořčice, nejlépe dijonské
    • 1 stroužek česneku
    • 1 velkou zelenou papriku
    • 2 středně velké mrkve
    • sůl a pepř na dochucení
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 kg dlouhozrnné rýže (asi vám nějaká zbude, ale v Senegalu  se vaří velkoryse)

Příprava jídla

1. Naporcujte kuře
Kuře pečlivě omyjte a rozdělte na kousky. Nevykosťujte je, s kostí si totiž kuře zachová víc chuti. Samozřejmě můžete sáhnout po naporcovaném kuřeti, ale to v Senegalu není úplnou samozřejmostí. Ado zvládá porcování bleskově.

2. Prošlehejte přísady
Šťávu z citronů vymačkejte do misky a prošlehejte s pepřem. Tvoří základ pikantní marinády a budoucí chuti celého pokrmu.
 

3. Bude se marinovat
K masu přidejte hořčici a pořádně ho v ní obalte. V marinádě nechte kuře aspoň dvacet minut, ale není na škodu marinovat ho i výrazně déle (klidně přes noc). Pak maso poklaďte na plech a pečte zhruba půl hodiny v troubě předehřáté na 200 °C, v horkovzdušné na 180 °C.

4. Nakrájejte zeleninu
Papriku – ta dodá jídlu barvu – nakrájejte na tenčí kroužky stejně jako cibuli a mrkev. Ado dává přednost zelené paprice, připadá mu nejšťavnatější a chuťově výrazná, ale můžete použít jakoukoli.
 

5. nakládání podruhé
Do zbylé marinády nasypte všechnu jemně nakrájenou zeleninu a pořádně ji v husté hořčičné směsi obalte.

6. Poduste zeleninu
Ve větším kastrolu rozehřejte olej a vsypte do něj celou tu hromadu cibule (právě ona dává pokrmu jméno a specifickou chuť) a ostatní zeleniny. Pokud zbyla nějaká marináda, neváhejte ji ke směsi přilít. Kastrol přikryjte a čtvrt hodiny směs duste.
 

7. Teď tu rýži
Asi litr a půl vody dejte vařit ve velkém hrnci. Propláchnutou rýži vsypte do cedníku a ten na deset minut zavěste nad hrnec s vroucí vodou. Poté rýži vsypte do hrnce a případně dolijte vodu, aby byla ponořená. Vařte půl hodiny.

8. Všechno smíchejte
Do husté zeleninové omáčky přidejte opečené kousky kuřete a všechno ještě lehce provařte, aby se šťáva a chuť promísily. Kuře na yasse je díky marinádě jemné a křehké, zároveň ale pikantní; podušená zelenina je skvělá i samotná. Podávejte s rýží.

Tip Apetitu:
Opékání masa
V Dakaru by Ado vyběhl s kuřetem na dvorek a ogriloval by je na dřevěném uhlí. To můžete samozřejmě udělat taky, ale nemáte-li gril nebo nepřeje-li počasí, upečte kousky masa v troubě, případně je opečte na pánvi, mírně podlijte a poduste.

Koření
Trocha chilli, které je v Senegalu velmi oblíbené, je do marinády nezbytná – zajistí masu ten správný pikantní nádech. Pokud nejste na chilli zvyklí nebo máte rádi jemnější chutě, můžete dávku koření samozřejmě snížit.
 

Barevná zelenina
Kolečka karotky dodají směsi dušené zeleniny barvu a zjemní chuť. Pokud byste měli jen starší a tužší mrkev, raději ji krátce předvařte v osolené vodě.

Paření
‚Předpaření‘ rýže před vlastním vařením pro nás bylo novinkou. V Senegalu existují speciální ,pařicí‘ cedníčky, ale rýže se povedla i na běžném – byla krásně vláčná, a přitom sypká.

TIP APETITU:
Podzemnice olejná, arašídy nebo burské oříšky – plodina, kterou jsme si zvykli pojídat nejčastěji v osolené ‚televizní‘ podobě, se v Senegalu pěstuje nejen k přímé konzumaci. Vyrábějí z ní olej, který se pochopitelně nejčastěji používá na vaření a smažení. My jsme arašídový olej koupili v prodejně kulinářských specialit Later Market v pražské Jindřišské ulici, 1 litr stojí rovných 100 Kč; občas se objevuje i v supermarketech a větších samoobsluhách.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
O tom že do mainády patří i chilli se dozvíte až jako úplně poslední informaci, takže bacha na to. Kam příde česnek se nedozvíme už vůbec. Trošku jsem si to upravila podle svého a výsledek byl výborný!
Obrazek uzivatele
Recept je vážně velice zmatečný, já jsem marinádu udělala prostě tak, že jsem smíchala citrónovou šťávu, sůl, pepř, hořčici, chilli a lisovaný stroužek česneku. Tím jsem potřela maso a nechala 7 hodin marinovat. Ač jsem se trochu bála takového množství cibule, tak úplně zbytečně;) Výsledek je výborný:)
Obrazek uzivatele
Úplně souhlasím s oběma příspěvky přede mnou. Tento popis postupu se opravdu moc nepovedl, ale výsledek je prostě úúúžasný. Ale chce to nebát se experimentovat a přidat ingredience dle vlastní fantazie.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.10/04, str.64

Přidat komentář