Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Ryba v ostré sečuánské omáčce

Popis receptu: 
Toto je klasický sečuánský recept. Je možno použít pstruha, pražmu, mořského okouna nebo kanice. Recept je z mé nejoblíbenější kuchařky "1000 klasických receptů z celého světa".
Autor: Bronislav Kvasnička
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    1-2 pstruzi (pražmy, mořští okouni, kanici), asi 750g, vykuchaní, 1 lžíce světlé sójové omáčky, 1 lžíce čínského rýžového vína nebo sherry, rostlinný olej na smažení, snítky petrželky nebo koriandru na ozdobení, OMÁČKA: 2 jemně nasekané stroužky česneku, 2-3 jemně nasekané jarní cibulky (šalotky), 1 lžíce jemně nasekaného kořene zázvoru, 2 lžíce fazolové omáčky s chilli, 1 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžičky hnědého třtinového cukru, 1 lžíce rýžového vinného octa, 1,25 dl čínského nebo kuřecího vývaru, 1 lžíce kukuřičné pasty, 1/2 lžičky sezamového oleje,

Příprava jídla

1. Ryby omyjte a nechte okapat na papírových ubrouscích. 2. Šikmo udělejte ostrým nožem po obou stranách několik hlubokých zářezů asi po 2,5 cm. 3. Potřete rybu po obou stranách sójovou omáčkou a rýžovým vínem nebo sherry. Dejte ji na mísu, přikryjte a nechte v ledničce 1 hodinu marinovat. 4. V předehřátém woku nebo rybí pánvi rozehřejte olej, až se z něho bude kouřit. 5. V rozpáleném oleji ryby po obou stranách smažte 3-4 minuty do zlatohněda. 6. Odlijte z woku nebo z pánve olej až na 1 lžíci. Ryby přesuňte na jednu stranu woku a přidejte do něj česnek a bílou část jarních cibulek, zázvor, fazolovou omáčkou s čilli, rajčatový protlak, cukr, vinný ocet a čínský vývar nebo vodu. 7. Přiveďte směs ve woku k varu a nechte ryby obalit se v omáčce. Povařte 4-5 minut a jednou ryby za tu dobu obraťte. 8. Přidejte zelenou část jarních cibulek a vmíchejte kukuřičnou pastu, aby omáčka zahustila. 9. Hotový pokrm zastříkněte sezamovým olejem a okamžitě podávejte ozdobený čerstvou petrželkou nebo koriandrem.
REKLAMA

Přidat komentář