Lahodné ořechové sušenky a čokoláda, co víc si přát...
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Ořechy rovnoměrně rozprostřete na plech, vložte do trouby a pečte, dokud nezačnou libě vonět; trvá to pět až sedm minut. Vsypte je do mixéru a najemno rozmixujte.
Elektrickým hnětačem ušlehejte máslo s vejcem a cukrem do pěny, asi čtyři minuty (směs občas seškrabujte ze stěn). Vešlehejte vanilku. Při nízké rychlosti přidejte mouku i sůl a dobře prošlehejte. Vešlehejte mleté ořechy. Těsto vyklopte na fólii a vytvarujte do vyšší placky, zabalte a vychlaďte dotuha, půl až tři čtvrtě hodiny.
Dva plechy vyložte papírem a dejte stranou. Na lehce pomoučněném pečicím papíru vyválejte těsto dotenka. Přesuňte na jiný plech a dejte na pět až deset minut do mrazáku – tento trik napomůže větší křehkosti těsta. Pak vykrájejte kytičky, rozložte je na připravené plechy a opět pět až deset minut mrazte.
Vyjměte z mrazáku a polovině kytiček vykrojte středy. Pečte dozlatova, asi dvanáct minut. V polovině pečení plechy otočte a pozičně vyměňte mezi sebou. Kytičky nechte i s papírem zcela vychladnout na mřížce.
Připravte náplň: oba druhy čokolády rozehřejte ve vodní lázni a promíchejte mimo oheň, až se dobře spojí. Vychlaďte. Máslo prošlehejte elektrickými metlami při střední rychlosti a pak utřete s vychladlou čokoládou. Vychladlé sušenky můžete spojit čokoládovou náplní těsně před podáváním nebo je naplněné dejte do chladu, aby čokoláda zpevněla. Bez náplně a v chladu vydrží sušenky asi týden.
Komentáře
In reply to Dobry den, cesto na susienky… by scirpu
Dobrý den, kontrolovali jsme recept přímo v prosincovém čísle z roku 2007 a opravdu do náplně patří jenom 15 g másla. Moc se omlouváme, že píšeme „s křížkem po funuse“, situaci už jste určitě vyřešila. Pokud budete příště chtít měkčí náplň, doporučujeme např. čokoládovou ganache.
Přejeme vše dobré do nového roku,
redakce Apetitu