Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nadívaný losos s pečenými bramborami

Losos převázaný režným provázkem bude na stole vypadat jako ten nejkrásnější vánoční dárek. Suverénně nahradí tradičního kapra. Zabalit ho můžete už den předem.

Vydání: 2007/12
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H
Pečení 1:00

Ingredience

    • 16 brambor
    • 2 paličky česneku
    • trocha olivového oleje
    • 1 balení cherry rajčátek
    • 2 větvičky rozmarýnu
    • 1 losos s kůží (asi 1,8 kg), podélně rozpůlený
    • sůl a pepř
    • 2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
    • 2 lžíce medu
    • 2 lžíce sójové omáčky

    Na nádivku

    • 1 větší svazek jarní cibulky
    • 2 malé tenké chilli papričky
    • 1 větší kus čerstvého zázvoru, oloupaný
    • 2 větší stroužky česneku
    • 2 lžíce slunečnicového oleje
    • 50 g kokosového krému nebo mléka
    • 400 g syrových oloupaných krevet

Příprava jídla

1. Nejprve připravte nádivku. Z jarní cibulky odstraňte ovadlé části a nasekejte ji na nudličky. Jednu chilli papričku rozřízněte podélně a odstraňte jaderník a všechna semínka. Nakrájejte na nudličky stejně jako zázvor. Oloupejte česnek a rozdrťte ho.

2. Ve woku rozpalte olej, vhoďte cibuli (část si nechte na ozdobení), chilli, zázvor i česnek a na středně vysokém plameni opékejte tři až čtyři minuty, aby všechno změklo. Pak přidejte kokosový krém a míchejte do zhoustnutí. Přisypte krevety a pohazujte jimi na pánvi tři až čtyři minuty, dokud nezrůžovějí. Směs přesuňte do mísy, v případě potřeby okořeňte a nechte zchladnout.

3. Brambory oloupejte a překrojte na poloviny nebo čtvrtiny. Spolu s neoloupanými stroužky česneku je dejte do pekáčku pokropeného olivovým olejem. Pečte při 180 °C dozlatova. Zhruba v půli pečení přidejte cherry rajčátka a koření, na závěr pak snítky rozmarýnu. Osolte podle chuti a průběžně obracejte.

4. Mezitím připravte lososa. Odstraňte všechny jemné kosti, velkým nožem z kůže odškrábněte hrubé okraje a šupiny – postupujte od ocasu až k hlavě. Filety opláchněte pod studenou tekoucí vodou a opatrně osušte. Na kůži jednoho z filetů vytvořte velmi ostrým nožem zářezy ve tvaru písmene X – jeden vedle druhého, vždy z jednoho konce na druhý.

5. Na větší arch pečicího papíru položte čtyři provázky dlouhé třicet centimetrů a na ně plát lososa kůží dolů. Na lososa rozprostřete připravenou nádivku, vyčnívající krevety zatlačte a zakryjte druhým plátek lososa tak, aby kůže zůstala navrchu. Pevně zavažte provázky. Lososa přesuňte na plech a v troubě předehřáté na 220 °C pečte 15 až 20 minut, dokud není maso hotové.

6. V rendlíku rozehřejte citronovou štávu, med a sójovku. Lososa přeneste na servírovací talíř a postříkejte horkou omáčkou. Ozdobte nudličkami z druhé chilli papričky a zbytky cibulky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sýrové jednohubky na slaných krekrech

Chlebové košíčky s krabem a avokádem

Ledové mango

REKLAMA

Přidat komentář