
Čokoládové lanýže
Udělejte si své vlastní čokoládové lanýže! Zaručujeme vám, že budou ještě chutnější a jemnější než ty z belgické čokoládovny. Až navíc zjistíte, jak směšně snadné a efektní jsou, nejspíš jimi obdarujete veškeré příbuzenstvo. Několikrát.
Ingredience
- 70 g smetany ke šlehání
- 100 g másla
- 60 g krupicového cukru (může být i méně)
- 200 g kvalitní čokolády (čím vyšší obsah kakaa, tím lépe)
- 2 lžíce likéru podle vlastní chuti, například amaretto
- 2 lžíce kakaového prášku, případně i strouhaného kokosu a mletých mandlí na obalení
Příprava jídla
1. Do kastrůlku odměřte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně vysokém ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se dokonale nerozpustí. Vmíchejte likér. Tekutou směs nechte vychladnout a uložte do druhého dne do lednice.
2. Rozložte na sebe dva nebo tři papírové ubrousky a doprostřed prosijte kakaový prášek. Ze ztuhlé lanýžové hmoty lžičkou odkrajujte menší kousky, bleskově je zaoblete konečky prstů (vůbec se přitom nemusíte pokoušet o dokonalé tvary!) a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když při tom střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků, a nutíte tak lanýže putovat kakaovým práškem. Oklepejte a každý bonbon přesuňte do papírového košíčku. Jestli chcete, můžete část lanýžů obalit místo kakaa v kokosu anebo v mletých mandlích.
3. Narovnejte lanýže do krabičky nebo do celofánového sáčku a uzavřete. Před zkažením chraňte chladem – a před předčasným snězením braňte vlastním tělem.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Zuzana Markovičová
27. Říjen 2009 15:27
Petra Macháčková
22. Listopad 2009 17:06
Magdaléna Jelínková
18. Prosinec 2009 12:34
Terezie Chýlová
10. Listopad 2018 17:06