Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládové lanýže

Udělejte si své vlastní čokoládové lanýže! Zaručujeme vám, že budou ještě chutnější a jemnější než ty z belgické čokoládovny. Až navíc zjistíte, jak směšně snadné a efektní jsou, nejspíš jimi obdarujete veškeré příbuzenstvo. Několikrát.

Vydání: 2007/12
Autor:
Hodnocení:
121 (hlas)
Počet porcí: 50 kousků
Doba přípravy: Do 20 minut
Odležení: do druhého dne nebo alespoň 8 hodin
P
Cukroví

Ingredience

    • 70 g smetany ke šlehání
    • 100 g másla
    • 60 g krupicového cukru (může být i méně)
    • 200 g kvalitní čokolády (čím vyšší obsah kakaa, tím lépe)
    • 2 lžíce likéru podle vlastní chuti, například amaretto
    • 2 lžíce kakaového prášku, případně i strouhaného kokosu a mletých mandlí na obalení

Příprava jídla

1. Do kastrůlku odměřte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně vysokém ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se dokonale nerozpustí. Vmíchejte likér. Tekutou směs nechte vychladnout a uložte do druhého dne do lednice.

2. Rozložte na sebe dva nebo tři papírové ubrousky a doprostřed prosijte kakaový prášek. Ze ztuhlé lanýžové hmoty lžičkou odkrajujte menší kousky, bleskově je zaoblete konečky prstů (vůbec se přitom nemusíte pokoušet o dokonalé tvary!) a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když při tom střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků, a nutíte tak lanýže putovat kakaovým práškem. Oklepejte a každý bonbon přesuňte do papírového košíčku. Jestli chcete, můžete část lanýžů obalit místo kakaa v kokosu anebo v mletých mandlích.

3. Narovnejte lanýže do krabičky nebo do celofánového sáčku a uzavřete. Před zkažením chraňte chladem – a před předčasným snězením braňte vlastním tělem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládové kuličky s překvapením

Višňové koule

Pikantní ořechy

Brusinkový likér

Parmazánové krekry

Vanilkový olej

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Lanýže jsou opravdu vynikající a jednoduché. Při druhém pokusu jsem použila polovinu čokolády s nasekanými oříšky a výsledek byl skvělý. Myslím, že příště vyzkouším i jiné čokolády s příchutí. Jen 50 kousků se mi nepodařilo, a to jsem dle mého dělala malé kousky. Takže počítejte i o 15 méně. Každopádně jako dárek to mělo obrovský úspěch a jeden konzument se vyjádřil, že jsou delikatesní :-).
Obrazek uzivatele
Zkoušela jsem minulý rok na Vánoce. Naprosto bezkonkurenční a lahodná chuť, která jako jediná se mi během Vánoc nepřejedla! Jako dárek úžasné, pokud to dřív nesníte:-) Použila jsem Fair Trade čokoládu a Fair Trade kakao.
Obrazek uzivatele
Toto cukroví dělám už druhé Vánoce. Loni jsem je dala jako dárek mému bratrovi a měli jste vidět ten ohlas:). Obalovala jsem je v oříškách, kokosu a čokoládě a výsledek vyl vynikající. Vřele doporučuji!!!
Obrazek uzivatele
Vynikající lanýže. Pokaždé, když je uděláme, tak mají obrovský úspěch :-) Dobrá je kombinace s pomerančem (pomerančová kůra nebo esenciální pomerančový olej). Jinak cukr nepřidávám žádný, lanýže jsou sladké dost díky použité čokoládě (dělám ze 70%).

Přidat komentář