Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Profiterolky

Křehké kuličky profiteroles si můžete upéct předem a naplnit je těsně před tím, než přijde návštěva.

Vydání: 2007/12
Autor:
Hodnocení:
23 (hlasy)
Počet porcí: 15 kusů
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Pečení 0:20

Ingredience

    Na těsto:

    • 50 g másla + na potření
    • 60 g hladké mouky typ 00
    • 1 lžička krupicového cukru
    • 2 velká vejce, dobře ušlehaná

    Na náplň:

    • 280 ml smetany na šlehání (40%)

    Na ozdobení:

    • 1 balení polevy z bílé čokolády
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1. Nalijte do hrnce 150 ml studené vody, dejte do ní máslo nakrájené na kousky a zahřejte na středním plameni. Jakmile se máslo rozpustí a směs se začne vařit, stáhněte z ohně a najednou vsypte mouku smíchanou s cukrem; nepřestávejte přitom míchat. Práci vám usnadní šlehač, ale jde to i vařečkou.

2. Míchejte asi minutu, až vznikne bochánek a na dně hrnce nebude bílý povlak. Až těsto trochu zchladne, po částech vmíchejte vejce; každou várku vždy dobře zašlehejte, než přidáte další. Výsledkem
bude hladké a lesklé těsto.

3. Pečicí papír pomažte máslem a na chvíli ho dejte pod tekoucí studenou vodu. To pomůže při pečení vytvořit páru.

4. Lžičkou vykrajujte z těsta bochánky a klaďte je 2,5 cm od sebe na pečicí papír. Při 200 °C pečte 15–20 minut, až jsou kuličky zlatavé. Každou lehce propíchněte, aby mohla odejít pára, a nechte na mřížce vychladnout. Těsně před podáváním rozkrojte, naplňte šlehačkou, polijte čokoládovou polevou a pocukrujte. Profiterolky jsou klasický francouzský cukrářský výrobek, u nás známý jako větrník.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Banánový trifle

Bílý čokoládový dort

Jak na odpalované těsto

REKLAMA

Přidat komentář