Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Vánoční krůta podle Jamieho Olivera

Popis receptu: 
Nádherná voňavá krůta podle světoznámého kuchaře Jamieho Olivera. Druhý sváteční oběd byl vynikající...
Autor: Richard Minks
Hodnocení:
14 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    krůta dle možností (já měl cca. 4 kg) 2 mrkev 2 řapíkatý celer 2 cibule palice česneku větší trs šalvěje 3-4 Lžíce brusinkového džemu sůl olivový olej 2 lžíce mouky na ochucené máslo: kúra z jedné klementinky nebo mandarinky kůra z citronu cca. 125 g másla na nádivku: 1/2 šalvěje (viz. výše) 3 cibule - lépe červené sůl pepř *500-700 g mleté vepř. kýty nebo plece *1/4 kg strouhanky (nebo dle potřeby) hrst sušených brusinek, borůvek a meruněk (můžou být ale i višně, třešně)

Příprava jídla

I přes složitý popis trvá celá příprava cca. 45 minut, pečení pak na každý 1 kg krůty cca. 35 minut.



Příprava nádivky (nejlépe den předem, ale dá se to zvládnout i během příprav):

Do pánvičky vhodíme na mírný plamen nakrájenou červenou cibuli na trochu olivového oleje, osolíme a opepříme. Cibulku takhle připravujeme 10 minut. Přidáme šalvěj a ještě chviličku smažíme. Necháme odstát, aby vše vychladlo.

Mezitím si nameleme maso a pak k němu přimícháme strouhanky společně se sušeným ovocem. Pořádně prohněteme, aby vznikla vhodná hmota pro nádivku. Na závěr přidáme hotovou cibuli se šalvějí a znovu prohněteme.



Do dostatečně velkého pekáčku nebo mísy vložíme nahrubo očištěnou zeleninu, mrkev, jen rozpůlenou, palici česneku také jen napůl, oloupanou cibuli na kousky, na větší kusy nakrájený celer. Přilijte lehce vody.



Ochucené máslo:

Do mísy dejte změklé máslo, sůl, pepř, nastrouhanou kúru z klementinky (mandarinky) a citronu. Vše dobře promíchat.



Krůtu osolte potřete olivovým olejem po celém okraji. Po kůží si vytvořte velkou kapsu, do které vložíte ochucené máslo a poté také lístky šalvěje.



Do krůty vložte hotovou nádivku (nezaplňujte celý prostor, pokryjte cca 1/2 spodní části dutiny). Obalte stehna zcela alobalem (lehce si jej potřete oliv. olejem, aby vám šel od masa). Položte krůtu na připravený zeleninový podklad a dejte do trouby vyhřáté na maximum. PO cca. 35 minutách stáhněte na 190 stupňů.



Jakmile krůta vypadá, že je hotová, sundejte ještě alobal a dopečte.



Krůtu vyndejte, přendejte bokem a pekáč tak jak je dejte na rozehřátou plotnu. Odeberte 3-4 lžíce tuku, pak vmíchejte mouku a dobře rozmíchejte. Přidejte brusinkový džem. Vezměte mačkadlo a vše pořádně promačkejte. Pokud je vzniklá omáčka moc hustá zřeďte vývarem (stačí i vodou). Jakmile se vám omáčka zamlouvá přeceďte.



Naporcujte krůtu i nádivku, servírujte polité vzniklou omáčkou s pečenými brambory. My k tomu měli bramborový salát, výsledek byl vynikající, dobrou chuť.
REKLAMA

Přidat komentář