
Uživatelský
recept
recept
Jablečný koláč s mandlovou krustou
Popis receptu:
kynutý koláč
Autor: Lenka Cikhartová
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu
Ingredience
-
400 g mouky polohrubé,
1 balíček sušeného droždí,
250 g cukru krystalu,
250 ml mléka,
160 g másla,
1 vejce,
1 kg jablek,
šťáva z 1 citrónu,
125 g rozinek naložených v rumu,
1 lžíce rumu,
200 g sekaných mandlí
Příprava jídla
Z prosáté mouky, droždí, 50 g cukru, mléka (až na 3 lžíce), 60 g másla a vejce vypracujeme těsto. Přikryté necháme v teple kynout asi 60 minut. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky, dusíme 10 minut ve 125 ml vody a citrónové šťávě s 50 g cukru. Přidáme ochucené rozinky. Troubu předehřejeme na 200°C. Zbylé máslo, cukr, rum a mléko ohřejeme a vmícháme mandle. Polovinu těsta vyválíme na vymaštěném plechu a poklademe jablky. Zakryjeme druhou polovinou těsta, přimáčkneme, propícháme a potřeme mandlemi. Pečeme asi 25 minut.
Přidat komentář