Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Telecí s cibulkami

Křehké a aromatické

Vydání: 2004/11
Autor:
Hodnocení:
13 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
PT1H30M
Dušení 1:30
Řecká

Ingredience

    • 1 kg telecího (případně hovězí kližky nebo roštěné)
    • 3 lžíce másla
    • 120 ml červeného vína, nejlépe řeckého
    • sůl a pepř na dochucení
    • 1 mrkev, nakrájenou na kolečka
    • 4 oloupaná, pokrájená rajčata
    • 4 stroužky česneku, nakrájené
    • 2 bobkové listy
    • snítku tymiánu, nejlépe čerstvého
    • kousek skořice
    • 1 kg malých cibulek (šalotek)
    • 50-100 ml olivového oleje
    • 50-100 ml vinného octa
    • 200 g fety na ozdobu (nemusí být)

Příprava jídla

1. Maso nakrájejte na čtyři silnější plátky a osmahněte na másle. Podlijte vínem, osolte, opepřete, přihoďte mrkev, rajčata, česnek, bobkový list, tymián a skořici.

2. Cibulky oloupejte a vcelku osmahněte na oleji. Přidejte je k masu, vlijte ocet, a pokud je málo šťávy, pak ještě trochu vody.

3. Na mírném ohni duste přibližně hodinu a půl, dokud není maso tak měkké, až se rozplývá na jazyku. Pokrm můžete ozdobit kousky fety.
 
Poznámka (3. 5. 2018):
Původně bylo v receptu uvedeno 250 ml olivového oleje a 250 ml vinného octa. Množství obou surovin jsme na základě vašich i našich zkušeností snížili na 50-100 ml, nicméně, pokud se vám bude zdát, že je některé málo, nebojte se přidat. Řiďte se především vlastní chutí.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Pozor na množství octa. Dala jsem objem doporučený receptem a telecí bylo na pokraji poživatelnosti. Myslím, že max 100ml bude stačit. Jinak OK
Obrazek uzivatele
V receptu je normálně chyba. Toho octa má být o jednu nulu méně. 25 ml je dostatečné. Také toho oleje je nadbytek. Jinakje pokr bezvadný.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/04, str.28
Obrazek uzivatele
Bohuzel jsem si precetla pripominky k receptu az behem vareni... Ocet je dobra vec, ale vseho s mirou.
Obrazek uzivatele
Vynikající voňavý recept na křehoučké telecí masíčko. Vynechala jsem rajčata a místo obyčejného vinného octu jsem do pánve od oka stříkla trochu červeného balsamica a bylo to skvělé!

Přidat komentář