
Zapékaná krůta
Báječný způsob, jak zužitkovat případné přebytky od svátečního oběda či večeře. Navíc si můžete jídlo připravit a zamrazit na později.
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Zapékání: 30 minut
Zapékání: 30 minut
P
Ingredience
- 350 g pečeného krůtího nebo kuřecího masa nakrájeného na proužky
- 150 g šunky od kosti nebo jiné kvalitní šunky nakrájené na proužky
- 180 g mraženého hrášku
- 50 g másla + trochu másla navíc na vymazání zapékací nádoby
- 50 g hladké mouky
- 600 ml mléka
- 3 lžíce medium sherry (nemusí být)
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- 100 g čedaru či jiného výrazného sýra
- 50 g ořechové směsi (třeba lískové, vlašské ořechy a mandle), nasekané
- sůl a pepř
Příprava jídla
1. Chcete-li jídlo rovnou podávat, zahřejte troubu na 200 °C.
Pečené maso smíchejte se šunkou a hráškem v zapékací nádobě vymazané máslem.
2. Připravte si omáčku: máslo, mouku a mléko dejte do rendlíku a za stálého prošlehávání přiveďte k varu. Prohřívejte, až omáčka zhoustne a bude hladká, pak vmíchejte sherry a hořčici, osolte a opepřete a ještě minutu zvolna vařte. Sejměte z ohně a vmíchejte polovinu sýra.
3. Omáčku rovnoměrně přelijte přes směs v zapékací míse. Zbývající sýr smíchejte s ořechy a nasypte na omáčku. V tuto chvíli můžete jídlo dát až na pět hodin do chladničky nebo zmrazit. Před podáváním pečte 25–35 ve vyhřáté troubě, aby povrch pěkně bublal a zezlátl.
Pečené maso smíchejte se šunkou a hráškem v zapékací nádobě vymazané máslem.
2. Připravte si omáčku: máslo, mouku a mléko dejte do rendlíku a za stálého prošlehávání přiveďte k varu. Prohřívejte, až omáčka zhoustne a bude hladká, pak vmíchejte sherry a hořčici, osolte a opepřete a ještě minutu zvolna vařte. Sejměte z ohně a vmíchejte polovinu sýra.
3. Omáčku rovnoměrně přelijte přes směs v zapékací míse. Zbývající sýr smíchejte s ořechy a nasypte na omáčku. V tuto chvíli můžete jídlo dát až na pět hodin do chladničky nebo zmrazit. Před podáváním pečte 25–35 ve vyhřáté troubě, aby povrch pěkně bublal a zezlátl.
Přidat komentář