Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krůta s francouzskou kaštanovou nádivkou

Božsky šťavnatá chlouba svátečního stolu! Báječnou nádivku můžete připravit také zvlášť a podávat jako přílohu.

Vydání: 2007/12
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu
Odpočívání: 30 minut
PT4H30M
Pečení 4:30
Maso Americká

Ingredience

    • 1 krůta o váze cca 6 kg
    • 180 g změklého másla
    • 230 g co nejlibovější anglické slaniny
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    Na šťávu:

    • 2 lžíce hladké mouky
    • vývar z krůtích drobů

    Na nádivku:

    • drůbky z krůty nebo asi 300 g kuřecích srdíček a jater
    • 4 jemně nakrájené šalotky
    • 2 jemně nakrájené řapíky celeru
    • 200 g vařených a nakrájených kaštanů
    • kůrky ze 2 bochníků bílého toustového chleba
    • 6 vajec
    • 50 g másla
    • 100 ml mléka
    • 200 ml armagnaku
    • sůl a černý pepř
    • svazek nakrájených bylinek (šalvěj, tymián apod.)

Příprava jídla

Nádivka:
Kůrky drobně nakrájejte a osmahněte na kousku másla. Pak je namočte do mléka. Na másle orestujte dozlatova šalotku a celer. Přihoďte pokrájené drůbky, kaštany, sůl, pepř a poduste, dokud není maso měkké. Nechte trochu vychladnout, poté přidejte chléb, vejce, bylinky a armagnac. Všechno dobře promíchejte.

Krůta:
1. Nádivku připravte podle návodu výše. Můžete přitom použít vidličku, ale nejlepší je pracovat vlastníma rukama, směs bude stejnorodá a vláčná.

2. Množství nádivky je dostatečné na to, abyste mohli krůtu ‚podnadít‘, to jest vsunout část nádivky mezi kůži a maso. Kůži okolo krku uvolněte prsty a vytvořte jimi jakousi kapsu. Rozetřete trochu nádivky a kůži zase pečlivě přehrňte, aby nádivka při pečení nevybíhala.

3. Zbylou nádivku vložte do břišní dutiny a lžící ji lehce upěchujte. Nepřežeňte to s množstvím, nádivka při pečení vybíhá! Nadívá se mimo jiné proto, že maso je pak zevnitř vláčnější a šťavnatější, než kdyby se krůta pekla ‚jen tak‘. Zbude-li vám nějaká nádivka, rozetřete ji do pekáčku a pečte asi půl hodiny, třeba ke konci pečení krůty.

4. Aby nádivka při dlouhém pečení zůstala opravdu tam, kde má, využijte volné kůže: přetáhněte ji přes otvor a okraje spojte jehlou na ptáčky. Můžete je také sešít běžnou jehlou a silnější bílou nití. Nádivka tak nedostane šanci utéct, po upečení bude mít stejnoměrný tvar a bude hezky pevná.

5. Velký pekáč vyložte silným alobalem; použijte dva, jeden na šířku pekáče, druhý na délku. Musí být tak dlouhé, abyste do nich krůtu pohodlně zabalili. Položte krůtu na záda a pořádně ji promasírujte změklým máslem, zvláště stehenní kosti. Osolte, opepřete a prsíčka poklaďte plátky slaniny tak, aby se překrývaly. Troubu předehřejte na 220 °C.

6. Zabalte a vložte do trouby. Pečte 40 minut při 220°C. Snižte na 170° a zvolna pečte 3 až 3½ hodiny. Odkryjte fólii a sejměte slaninu, zvyšte na 200 ° a pečte ještě půl hodiny. Krůtu nechte půl hodiny stát. Šťávu a tuk z alobalu slijte do pekáčku, nakloňte jej a lžící odstraňte tuk. Šťávu zaprašte moukou, vešlehejte vývar a svařte dohusta. Osolte a opepřete.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Recepty z jedlých kaštanů

REKLAMA

Přidat komentář