Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kachna na grapefruitu

Báječná variace na známou kachnu na pomerančích – citrusy dodají kachně říz za všech okolností!

Vydání: 2008/1
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 20 minut
PT2H
Pečení 2:00
Maso Asijská

Ingredience

    • 1 kachna o váze asi 2 kg
    • 1 grapefruit, velmi pečlivě omytý
    • 60 g krupicového cukru
    • 80 ml červeného vinného octa
    • 750 ml drůbežího vývaru
    • sůl a hrubě mletý či drcený pepř na dochucení

Příprava jídla

Troubu předehřejte na 230, horkovzdušnou na 210 °C. Kachně několikrát propíchněte kůži v místech, kde je nejvíc tuku (prsíčka a stehýnka). Vložte do pekáče, nejlépe na mřížku – tím zajistíte stejnoměrné propékání.

Dobře osolte a opepřete a pečte dozlatova; trvá to zhruba hodinu a půl až dvě hodiny. Několikrát slijte nebo naběračkou odeberte z pekáče vypečené sádlo.

Z grapefruitu oloupejte kůru v pruzích, pak odstraňte bílou slupku a ostrým nožem vykrajujte filátka bez dělicích blanek. Ke konci pečení je přidejte ke kachně, asi na čtvrt hodiny. Cukr a ocet svařte v silnostěnném kastrolu, aby se ocet odpařil a cukr zkaramelizoval. Opatrně (směs může prskat) přilijte vývar a pět minut povařte. Přidejte grapefruitovou kůru a vařte ještě tři minuty na mírném plameni. Směs přeceďte do čistého hrnce a při mírném varu svářejte, až zesirupovatí. Lehce osolte a opepřete. Před podáváním kachnu naporcujte a přelijte šťávou.

TIP
Nemáte-li mřížku, položte pod kachnu několik kousků zmuchlaného alobalu. Drůbež se lépe propeče, když neleží přímo ve vypékajícím se tuku.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mandarinkový koláč

Citronový cheesecake

Jogurtový krém s citronem

Pomerančová marmeláda

Kořeněné hovězí na pomerančích

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Kachna

Přidat komentář