Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Trojbarevné maki a kalifornské suši

Suši je hravé a plné zajímavých chutí. I vaše děti budou překvapené, kolik druhů suši si můžou vyrobit, jak rychle se zabalí a kolik si přitom užijí legrace!

Vydání: 2008/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4 válečky
Doba přípravy: Do 30 minut
Rolování: 20 minut
P
Asijská

Ingredience

    • 200 g salátové okurky
    • 100 g mrkve
    • 4 lžíce rýžového vína
    • 1 lžička cukru
    • ½ lžičky soli
    • 2 pláty řasy nori
    • wasabi
    • 1 konzerva tuňáka
    • 2–4 lžičky majonézy

    Na rýži:

    • 350 g rýže na suši
    • 4 lžíce světlého rýžového octa
    • 2 lžíce cukru
    • 1,5 lžičky soli
    • růžové, žluté a modré potravinářské barvivo

     

Příprava jídla

Rýži i octový nálev uvařte podle návodu dole a spojte. Pak rýži rozdělte na třetiny a každou z nich obarvěte jinou potravinářskou barvou. Rýži každé barvy si rozdělte na čtyři stejně velké hromádky. Okurku oloupejte, podélně ji rozpulte a vydlabejte z ní jadérka, mrkev oškrábejte a obojí nakrájejte na proužky dlouhé asi 5 centimetrů a silné půl centimetru. V hrnci svařte rýžové víno s cukrem a solí a 3 lžícemi vody.

V nálevu zhruba minutu povařte mrkev, pak vše odstavte z ohně a přidejte okurku. Zeleninu nechte ve víně vychladnout. Listy řasy nori podélně rozřízněte.

MAKI SUŠI Dva už zmenšené listy řasy nori položte lesklou stranou dolů na bambusové podložky. (Okraje řasy i podložky by měly být vepředu stejně zarovnané.) Listy velmi tence potřete pastou wasabi a z barevné rýže na nich vytvořte pruhy (rovnoběžně s delší stranou). Na každý list padne vždy čtvrtina rýže jedné barvy. Pak na rýži vytvořte souvislý pruh tuňáka, vedle něj dejte špalíčky okurky (na dva listy zhruba polovinu). Pomocí podložky zarolujte suši směrem od sebe. Nakrájejte na kolečka.

NA KALIFORNSKÉ SUŠI Na bambusové podložky rozprostřete potravinářskou fólii a na ní vytvořte vždy tři barevné rýžové pruhy – na každý list dejte čtvrtinu rýže jedné barvy (celek by měl mít velikost plátu řasy). Na rýži položte řasu, potřete ji majonézou a na ní vytvořte souvislý pruh z okurek a vedle z mrkve. Pomocí podložky zarolujte suši směrem od sebe. Nakrájejte na kolečka.

Jak připravit suši rýži?
Před vařením rýži vždy důkladně proplachujte, dokud nebude odtékající voda čistá. Nechte rýži okapat a oschnout, pak ji nasypte do hrnce a zalijte vodou. (Vody má být vždy o deset procent víc než rýže.) Zakryjte pokličkou, uveďte do varu a jen velmi krátce povařte na nejvyšším stupni. Poté oheň stáhněte a přikryté vařte dvacet minut. Rýže by měla nabobtnat. Pak ji nechte vychladnout.

Rýžový ocet smíchejte s cukrem a solí, nechte přejít varem a rychle odstavte. Až směs vychladne, nalijte ji na rýži a důkladně promíchejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Maki s krabem

Ovocné nigiri

Suši bez suši

Přidat komentář