Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Trojbarevné maki a kalifornské suši

Trojbarevné maki a kalifornské suši

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné 4 válečky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2165 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 328 g
Tuky 31 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suši je hravé a plné zajímavých chutí. I vaše děti budou překvapené, kolik druhů suši si můžou vyrobit, jak rychle se zabalí a kolik si přitom užijí legrace!

Suroviny

okurka 200 g
salátová
mrkev 100 g
rýžové
cukr 1 ČL
sůl ½ ČL
řasa nori 2 plátky
tuňák 1 ks
konzerva
majonéza 2 ČL
Na rýži
rýže 350 g
na suši
ocet 4 PL
světlý, rýžový
cukr 2 PL
sůl 1,5 ČL
růžové, žluté a modré

Postup

1

Rýži i octový nálev uvařte podle návodu dole a spojte. Pak rýži rozdělte na třetiny a každou z nich obarvěte jinou potravinářskou barvou. Rýži každé barvy si rozdělte na čtyři stejně velké hromádky. Okurku oloupejte, podélně ji rozpulte a vydlabejte z ní jadérka, mrkev oškrábejte a obojí nakrájejte na proužky dlouhé asi 5 centimetrů a silné půl centimetru. V hrnci svařte rýžové víno s cukrem a solí a 3 lžícemi vody.

2

V nálevu zhruba minutu povařte mrkev, pak vše odstavte z ohně a přidejte okurku. Zeleninu nechte ve víně vychladnout. Listy řasy nori podélně rozřízněte.

3

MAKI SUŠI Dva už zmenšené listy řasy nori položte lesklou stranou dolů na bambusové podložky. (Okraje řasy i podložky by měly být vepředu stejně zarovnané.) Listy velmi tence potřete pastou wasabi a z barevné rýže na nich vytvořte pruhy (rovnoběžně s delší stranou). Na každý list padne vždy čtvrtina rýže jedné barvy. Pak na rýži vytvořte souvislý pruh tuňáka, vedle něj dejte špalíčky okurky (na dva listy zhruba polovinu). Pomocí podložky zarolujte suši směrem od sebe. Nakrájejte na kolečka.

4

NA KALIFORNSKÉ SUŠI Na bambusové podložky rozprostřete potravinářskou fólii a na ní vytvořte vždy tři barevné rýžové pruhy – na každý list dejte čtvrtinu rýže jedné barvy (celek by měl mít velikost plátu řasy). Na rýži položte řasu, potřete ji majonézou a na ní vytvořte souvislý pruh z okurek a vedle z mrkve. Pomocí podložky zarolujte suši směrem od sebe. Nakrájejte na kolečka.

Jak připravit suši rýži?
Před vařením rýži vždy důkladně proplachujte, dokud nebude odtékající voda čistá. Nechte rýži okapat a oschnout, pak ji nasypte do hrnce a zalijte vodou. (Vody má být vždy o deset procent víc než rýže.) Zakryjte pokličkou, uveďte do varu a jen velmi krátce povařte na nejvyšším stupni. Poté oheň stáhněte a přikryté vařte dvacet minut. Rýže by měla nabobtnat. Pak ji nechte vychladnout.

Rýžový ocet smíchejte s cukrem a solí, nechte přejít varem a rychle odstavte. Až směs vychladne, nalijte ji na rýži a důkladně promíchejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč