Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřová pečínka s tuňákovou majonézou

Kombinace vepřového masa, tuňáka a ančoviček – to všechno podávané na studeno – vypadá na první pohled divoce, ale výsledek je překvapivě jemný.

Vydání: 2004/11
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu
Marinování: několik hodin + Vychladnutí: 2 hodiny
PT1H30M
Pečení 1:30
Studená omáčka a dip Italská

Ingredience

    • 2,5 kg vepřové kotlety s kostí
    • 6 stroužků česneku, rozdrcených
    • lístky z 1 svazku rozmarýnu
    • šťávu z 1 citronu
    • 50 ml oleje
    • 250 g tuňáka v oleji z konzervy
    • 50 g ančoviček na ozdobu
    • 50 g kaparů na ozdobu
    • sůl a pepř, nejlépe čerstvě  namletý
    • 2 lžičky nahrubo nasekané  zelené petrželky

    Na majonézu:

    • šťávu ze 2 citronů
    • 50 g ančoviček, nasekaných
    • 50 g kaparů, nasekaných
    • 2 žloutky
    • 500 ml olivového oleje

     

Příprava jídla

1. Předehřejte troubu na 230 °C, horkovzdušnou na 210 °C. Malým ostrým nožem nařízněte maso od žeber, aby se vám po upečení snadněji uvolňovalo. Smíchejte česnek, lístky rozmarýnu a pepř s olejem. Ten vetřete do masa i mezi kosti a nechte několik hodin marinovat (nejlépe přes noc).

2. Do pekáče dejte pečicí mřížku, na tu položte maso a osolte ho. Vložte do trouby; po dvaceti minutách vepřové polijte vypečenou šťávou a snižte teplotu v troubě o 20 °C. Během další hodiny pečení maso polijte ještě jednou nebo dvakrát.

3. Vyjměte mřížku a položte vepřové přímo na pekáč. Polijte ho citronovou šťávou a výpekem. Pečte ještě deset až patnáct minut, pak maso vyndejte a nechte nejméně dvě hodiny vychladnout. (Klidně ho můžete upéci den nebo dva dopředu a zabalené ho uchovat v ledničce.)

4. Až vepřové úplně vychladne, opatrně ho uvolněte od kosti tak, aby zůstalo vcelku (možná na to ani nebudete potřebovat nůž). Maso nakrájejte na tenké plátky a narovnejte na servírovací talíř.

5. Tuňáka nechte odkapat, vidličkou ho rozdělte na kousky a vmíchejte do majonézy. Tou přelijte maso na talíři, ozdobte ho ančovičkami, kapary a petrželkou – a podávejte.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/04, str.58
Obrazek uzivatele
Recept se nachází také v č.1/05, str.25, na webu je jiná fotografie jídla.

Přidat komentář