
Vepřová pečínka s tuňákovou majonézou
Kombinace vepřového masa, tuňáka a ančoviček – to všechno podávané na studeno – vypadá na první pohled divoce, ale výsledek je překvapivě jemný.
Vydání: 2004/11
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu
Marinování: několik hodin + Vychladnutí: 2 hodiny
Marinování: několik hodin + Vychladnutí: 2 hodiny
PT1H30M
Pečení 1:30
Ingredience
- 2,5 kg vepřové kotlety s kostí
- 6 stroužků česneku, rozdrcených
- lístky z 1 svazku rozmarýnu
- šťávu z 1 citronu
- 50 ml oleje
- 250 g tuňáka v oleji z konzervy
- 50 g ančoviček na ozdobu
- 50 g kaparů na ozdobu
- sůl a pepř, nejlépe čerstvě namletý
- 2 lžičky nahrubo nasekané zelené petrželky
- šťávu ze 2 citronů
- 50 g ančoviček, nasekaných
- 50 g kaparů, nasekaných
- 2 žloutky
- 500 ml olivového oleje
Na majonézu:
Příprava jídla
1. Předehřejte troubu na 230 °C, horkovzdušnou na 210 °C. Malým ostrým nožem nařízněte maso od žeber, aby se vám po upečení snadněji uvolňovalo. Smíchejte česnek, lístky rozmarýnu a pepř s olejem. Ten vetřete do masa i mezi kosti a nechte několik hodin marinovat (nejlépe přes noc).
2. Do pekáče dejte pečicí mřížku, na tu položte maso a osolte ho. Vložte do trouby; po dvaceti minutách vepřové polijte vypečenou šťávou a snižte teplotu v troubě o 20 °C. Během další hodiny pečení maso polijte ještě jednou nebo dvakrát.
3. Vyjměte mřížku a položte vepřové přímo na pekáč. Polijte ho citronovou šťávou a výpekem. Pečte ještě deset až patnáct minut, pak maso vyndejte a nechte nejméně dvě hodiny vychladnout. (Klidně ho můžete upéci den nebo dva dopředu a zabalené ho uchovat v ledničce.)
4. Až vepřové úplně vychladne, opatrně ho uvolněte od kosti tak, aby zůstalo vcelku (možná na to ani nebudete potřebovat nůž). Maso nakrájejte na tenké plátky a narovnejte na servírovací talíř.
5. Tuňáka nechte odkapat, vidličkou ho rozdělte na kousky a vmíchejte do majonézy. Tou přelijte maso na talíři, ozdobte ho ančovičkami, kapary a petrželkou – a podávejte.
2. Do pekáče dejte pečicí mřížku, na tu položte maso a osolte ho. Vložte do trouby; po dvaceti minutách vepřové polijte vypečenou šťávou a snižte teplotu v troubě o 20 °C. Během další hodiny pečení maso polijte ještě jednou nebo dvakrát.
3. Vyjměte mřížku a položte vepřové přímo na pekáč. Polijte ho citronovou šťávou a výpekem. Pečte ještě deset až patnáct minut, pak maso vyndejte a nechte nejméně dvě hodiny vychladnout. (Klidně ho můžete upéci den nebo dva dopředu a zabalené ho uchovat v ledničce.)
4. Až vepřové úplně vychladne, opatrně ho uvolněte od kosti tak, aby zůstalo vcelku (možná na to ani nebudete potřebovat nůž). Maso nakrájejte na tenké plátky a narovnejte na servírovací talíř.
5. Tuňáka nechte odkapat, vidličkou ho rozdělte na kousky a vmíchejte do majonézy. Tou přelijte maso na talíři, ozdobte ho ančovičkami, kapary a petrželkou – a podávejte.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
30. Srpen 2007 22:19
Alena (neověřeno)
31. Srpen 2007 09:16