Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ceviche

Jídlo, které tančí napříč latinskoamerickými kuchyněmi, doslova hýří barvami a vůní. Proto si je Regina Boquín jistá, že ceviche uspěje i v Čechách.

Vydání: 2004/11
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 8-10
Doba přípravy: Více než hodinu
zkřehnutí rybího masa: 6 hodin
P
Americká

Ingredience

    • 1 kg filet bílého rybího masa, například tresky,  ale můžete použít jakoukoli kvalitní čerstvou  rybu
    • 6–8 citronů, limetek nebo obojího (limetkykolem 5 Kč za kus – koupíte v supermarketech, větších prodejnách zeleniny  nebo u vietnamských prodejců)
    • 3 velké červené papriky
    • 3 velké zelené papriky
    • 6 středně velkých cibulí
    • 500 ml kvalitního rostlinného oleje, nejlépe olivového
    • 300 ml ostré tomatové omáčky (například Heinz, k mání běžně v obchodech)
    • 5–6 lžic worcesterské omáčky (např. Heinz,  200 ml kolem 25 Kč, v nejširší prodejní síti)
    • 1 kg zralých, ale pevných rajčat
    • 2–3 lžíce sušeného rozemnutého oregana (dobromysli), podle chuti i víc
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Rybí maso dejte asi na půl hodiny do chladu, aby se zpevnilo a líp se vám krájelo. Pak ho nakrájejte nejdřív na úzké proužky a poté na co nejdrobnější kostičky. Vyzbrojte se ostrým nožem, abyste maso  ‚pižláním‘ zbytečně nepoškodili.

2. Z citronů, limetek či obojího vymačkejte všechnu šťávu. Zalijte jí kostičky rybího masa v misce (porcelánové, nerezové nebo plastové) a tu potom vložte do chladničky. Tradiční doba chlazení, během níž maso působením šťávy dokonale zkřehne a zprůsvitní, je šest hodin.
 

3. + 4. Rybí maso vsypte do cedníku a důkladně propláchněte pod tekoucí vodou – šťáva už svůj účel splnila. Propláchnuté maso nechte odkapat na vrstvě kuchyňského papíru (stačí v cedníku). Rajčata přelijte v hrnci horkou vodou a minutu je v ní ponechte; slupka pak půjde snadno stáhnout.
 

5. Zatímco rajčata chladnou, nakrájejte papriky (opláchnuté a zbavené jádřinců) na kostičky. K přípravě ceviche můžete zužitkovat i další druhy různě barevné zeleniny – výsledek bude pokaždé  jiný,  ale  vždycky  zajímavý.  Základní pravidlo tatínka Boquína zní: krájet co nejdrobněji a nej­úhledněji.

6. Na stejně drobné kostičky nakrájejte i cibuli. Pokud se vám podaří sehnat takzvanou sladkou bílou cibuli, rozhodně si ji nakupte do zásoby. Cenově se od běžné příliš neliší, ale má daleko jemnější chuť i vůni.
 

7. + 8. Posledním krokem je dochucování. Dobromysl (oregano,  v Jižní Americe velmi oblíbené koření) nejdřív dobře rozemněte v dlani, aby se uvolnilo co nejvíc vůně. Zalijte tomatovou omáčkou a olejem, dochuťte worcesterskou omáčkou, solí a pepřem (nejdřív ochutnejte: omáčka může být dost slaná). Ihned podávejte.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mexické menu

Mexické menu

Lehce a zdravě

Komentáře

Obrazek uzivatele
To rybí maso se už dál neupravuje? Opravdu se to jí syyrové?
Obrazek uzivatele
To se opravdu jí syrové, je to jedno z tradičních latinsko- amerických jídel a stojí za to to vyzkoušet!
Obrazek uzivatele
slecna asi nikdy neslysela o sushi
Obrazek uzivatele
ono to zní divně, ale ten citrón tu rybu pěkně "uvaří", ale v latinský americe si musí člověk dávat pozor na to kde si to dává, taky by z toho mohl být pěknej průjem :o))
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/04, str.64
Obrazek uzivatele
Co mi tam rozhodně chybí je koriandr, bez toho to prostě ceviche není. Ale to je kostarická varianta, která je trochu jiná než ta co je tady, taky kečup s majonézou tam nesmí chybět při podávání, člověk si to tam přidá podle libosti :o) V česku se bojím dělat ceviche z ryb, nejsou tu tak čerstvé, tak to dělám z krevet nebo krabího masa..taky dost dobrý...

Přidat komentář