Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vanilkové bábovičky s karamelovou omáčkou

Tyhle nadýchané bábovičky můžete upéct i tři dny před podáváním a uschovat je ve vzduchotěsné nádobě v lednici. V mrazáku počkají na svou chvíli ještě déle.
Vydání: 2008/1
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 25 minut
P
Dort Britská

Ingredience

    • 230 g másla + na vymazání formiček
    • 230 g krupicového cukru s vanilkou (viz tipy)
    • 4 vejce
    • několik kapek vanilkové tresti
    • 300 g hladké mouky + 2 lžičky prášku do pečiva
    • 4 lžíce mléka
    Na karamelovou omáčku:
    • 400 g krupicového cukru
    • 60 g másla, nakrájeného na kostičky
    • 190 ml smetany ke šlehání (40%)

Příprava jídla

Troubu předehřejte na 180 °C/160 °C. Na dno hlubokého pekáče položte utěrku. Osm formiček o objemu 150 ml důkladně vymažte máslem a vysypte cukrem s vanilkou, přebytek oklepejte. Máslo a cukr zpěňte elektrickým šlehačem, aby směs zesvětlala a zdvojnásobila objem. Po jednom zašlehávejte vejce. Pak vetřete esenci. Mouku a prášek prosejte a vpracujte do máslové směsi. Pokračujte mlékem.

Těstem naplňte misky do dvou třetin. Postavte na utěrku do pekáče a nalijte kolem vroucí vodu tak, aby sahala do dvou třetin výšky formiček. Pečte 25 minut.

Mezitím připravte omáčku: V silnostěnné pánvi rozpusťte na vysokém plameni cukr ve 2 lžících vody a za občasného potřásání pánví nechte zkaramelizovat. Odstavte a opatrně vmíchejte kostičky másla; směs bude prskat! Vmíchejte smetanu, vraťte na oheň, přiveďte k varu a pak dejte stranou.

Bábovičky vyklopte a podávejte přelité karamelovou omáčkou nebo vanilkovým krémem (viz tipy)

TIPY
VANILKOVÝ CUKR Tobolku vanilky (lze použít vícekrát) vložte do sklenice s krupicovým či moučkovým cukrem a ponechte aspoň týden.

VANILKOVÝ KRÉM 1 litr mléka přiveďte až k bodu varu. V misce prošlehejte 8 žloutků, 140 g krupicového cukru, 1 lžičku vanilkové tresti a 3 lžíce kukuřičného škrobu. Horké mléko pomalu přilévejte do misky a prošlehávejte. Pak vše vlijte do čistého kastrolu a na mírném plameni za stálého míchání 10 minut provářejte, až vše zhoustne tak, aby směs nestékala z vařečky.

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář