Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Citronové palačinky

Tyhle palačinky stojí a padají s citronem. Dává jim nezaměnitelnou lahodnou chuť. Jsou lehké, a přitom výrazné. Když je připravíte jako dezert, všichni budou volat po přídavku!

Vydání: 2008/2
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Opékání 0:20
Francouzská

Ingredience

    • 90 g másla, nakrájeného na drobné kousky + máslo na smažení
    • 130 g polohrubé mouky
    • 50 g krupicového cukru
    • ¼ lžičky soli
    • 300 ml mléka
    • ¼ lžičky vanilkového extraktu
    • 3 velká vejce

    NA CITRONOVO-KARAMELOVOU POLEVU

    • 200 g krupicového cukru, zahřátého v 60 ml vody
    • 45 ml citronové šťávy
    • 15 ml limoncella (citronový likér)
    • 30 g másla

    NA KANDOVANÉ CITRONY

    • 3 citrony, nakrájené na plátky
    • 800 g krupicového cukru

Příprava jídla

1 V kastrůlku přiveďte k varu 30 ml vody. Snižte teplotu a postupně přidávejte máslo. Pro­šlehávejte, dokud se úplně nerozpustí. Ve středně velké míse promíchejte mouku, cukr a sůl. V jiné prošlehejte mléko, vanilkový extrakt a vajíčka. Mléčnou směs postupně přidávejte k mouce a míchejte, abyste získali hladké těsto. Pak přidejte máslovou hmotu a důkladně zpracujte. Těsto přesuňte do vzduchotěsné nádoby a nechte chladit v ledničce minimálně dvě hodiny, nejlépe však přes noc.

2 Na pánev s trochou rozpuštěného másla dávejte vždy 2–3 lžíce těsta. Na středním plameni smažte palačinky, aby okraje zezlátly a prostředek byl suchý. Poté otočte.

3 Teď je na řadě poleva: na středním plameni za stálého míchání rozehřívejte cukr v 60 ml vody, dokud nevznikne čirý sirup. Zahřívejte k varu. Nechte sirup vařit, až zhnědne; pánvičkou při tom mírně kružte. Odstavte, přidejte citronovou šťávu, likér, máslo a 30 ml vody a rozmíchejte (případně znovu rozvařte).

4 V těžkém hrnci zalijte zbývající cukr litrem vody a na středním plameni přiveďte k varu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte citrony a opět uveďte do varu. Sejměte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

5 Palačinky aranžujte po třech: složte je do trojúhelníku, pokropte polevou a ozdobte kandovaným citronem.

Jak na dokonalé palačinky

Palačinky patří mezi stálice a chutnají malým i velkým. Existují ale jednoduché a vždy fungující triky, jak si vždy...
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Palačinky a lívance

Zelné palačinky

Piniové palačinky

Bretaňské palačinky s jablky a tvarohem

REKLAMA

Přidat komentář