Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tvarohové bliny

Bliny je ruské pojmenování menších palačinek. Jsou skvělé nasladko, ale stejně dobré jsou třeba s plátkem lososa nebo se špenátem...

Vydání: 2008/2
Autor:
Hodnocení:
23 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 2
Doba přípravy: Do 30 minut
Smažení: 10 minut
PT30M
Východoevropská

Ingredience

    • 1 velké vejce
    • 125 ml mléka + 1 lžíce navíc
    • špetka soli
    • 3–4 vrchovaté lžíce hladké mouky
    • 60 g másla

    Na náplň:

    • 70 g sýra cottage (lze nahradit tvarohem)
    • 100 g měkkého tvarohu
    • 1 vejce
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • ½ sáčku vanilinového cukru
    • kůra z ½ citronu

    Na borůvkovou omáčku:

    • 100 g borůvek (čerstvých nebo mražených)
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • šťáva z ½ citronu

    K podávání:

    • 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
    • ½ lžičky skořice
    • 100 g kysané smetany

Příprava jídla

Nejprve si připravte bliny: ušlehejte vejce s mlékem, třemi lžícemi vody a solí. Po lžících přidávejte mouku a pokaždé důkladně promíchejte. Těsto by mělo mít konzistenci kysané smetany. Přelijte ho přes síto, aby v něm nezůstaly žmolky, a nechte půl hodiny stát. Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout. Když je těsto odpočinuté, vmíchejte do něj lžíci rozpuštěného másla.

Zahřejte menší těžkou nepřilnavou pánev a lehce ji potřete máslem. Vlijte tolik těsta, aby vznikla placka s průměrem asi 15 cm, a opékejte ji jen po jedné straně, dokud se okraje nezačnou kroutit. Dejte ji na talíř opečenou stranou nahoru a zakryjte utěrkou. Pokračujte, dokud těsto nespotřebujete.

Předehřejte troubu na 220 °C. Rozpuštěným máslem vymažte nádobu, ve které budete bliny péct (malý pekáč, asi jako na lasagne). Smíchejte všechny přísady na náplň. Na neopečenou stranu každé bliny dejte lžíci náplně, okraje přehněte do obdélníku a přesuňte do pekáčku.

Bliny potřete zbylým máslem a zapékejte 20–30 minut, aby byly nadýchané a zlatavé. Zatím připravte borůvkovou omáčku: v kastrolu smíchejte borůvky s cukrem a citronovou šťávou a na středním plameni přiveďte k varu. Vařte tři minuty.
Vyndejte bliny z trouby. Na talíři je posypte moučkovým cukrem a skořicí, polijte smetanou a borůvkovou omáčkou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Francouzský toust s vejcem a sýrem

Domácí müsli s jahodami a jogurtem

Ricotta s balzamikovým octem a rajčátky

Krémová horká čokoláda

REKLAMA

Přidat komentář